Slovenski ministar privrede želi da Apollo preuzme Mercator – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Slovenski ministar privrede želi da Apollo preuzme Mercator

Slovenski ministar privrede Zdravko Počivalšek želi da američki fond Apollo koji je vlasnik Nove kreditne banke Maribor, preuzme Mercator.

Lobista ovog američkog fonda je pre nekoliko dana posetio njegovo ministarstvo, otkriva ljubljanski Dnevnik.

U junu se Počivalšek treba sastati sa Hermanom Grefom, prvim čovekom Sberbanka koji je najveći pojedinačni vlasnik Novog Agrokora odnosno Fortenova grupe.

Slovenska vlada nema ambicije da Mercator ponovo postane slovensko državno preduzeće, ali želi ga izvući iz “zagrljaja” koncerna Agrokor koji se do sada pokazao kao loš vlasnik, kazao je Počivalšek nedavno u razgovoru za mariborski list “Večer”.

“Želimo osigurati Mercatoru stabilniju poslovnu budućnost, stvoriti uslove da dobije novog vlasnika koji će ga restrukturirati, no slovenska država ga neće kupovati kako su ovih dana neki nagađali”, kazao je tada Počivalšek.

No, teško da će se novi vlasnici odreći jedne od kompanija čiji je doprinos među najvećima u finansijskim rezultatima Grupe. Naime, prošlogodišnji rast EBITDA Grupe “izneli” su ponajpre Konzum i Mercator kao glavni oslonci poslovne grupe Maloprodaja i veleprodaja, kod koje je operativna dobit povećana 2,3 puta, odnosno za 681 milion, na ukupno 1,2 milijarde.

Slične najave koje govore o trenutnoj nesklonosti za prodaju dela imovine proteklih su se meseci mogle čuti kako od predstavnika Sberbanka tako i od menadžmenta Fortenova grupe.

Tags
Back to top button