Vlasnik “Rimac automobila” postao najbogatiji čovek u Hrvatskoj – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Vlasnik “Rimac automobila” postao najbogatiji čovek u Hrvatskoj

Mate Rimac postao je najbogatiji čovek u Hrvatskoj nakon što su u njegovu kompaniju ušli Hjundai i Kia.

Ekonomista Ivica Brkljača izračunao je, prema informacijama o vlasničkoj strukturi koje je izneo sam Rimac, da “Rimac automobili” vrede 4,3 milijarde kuna (oko 580 miliona evra).

Kako Rimčev udeo iznosi samo nešto manje od 50 odsto, to je iznos od oko dve milijarde kuna (oko 270 miliona evra), što ga svrstava na sam vrh lestvice najbogatijih ljudi u Hrvatskoj, prenosi Index.hr.

Portal podseća da su Hjundai i Kia nedavno odlučili da ulože 80 miliona evra u “Rimac automobile”.

Rimac je tada objasnio da, posle te odluke, poseduje 47,7 odsto “Rimac automobila”, kineski Kamel grup ima 14 odsto, Hjundai 11 odsto, Porše 10 odsto, Kia 2,7 odsto, a da su ostalo manji udeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine.

Ako je za 13,7 odsto vlasništva plaćeno 80 miliona evra, jednostavnom matematičkom operacijom dolazi se do toga “Rimac automobili” na tržištu vrede 584 miliona evra ili više od 4,3 milijarde kuna, izračunao je Brkljača.

Kako bi pokazao koliko je to neverovatno visoka brojka, Brkljača je na svom Fejsbuk profilu ukazao na to da tržišna kapitalizacija najveće hrvatske turističke kompanije Valamar rivijera, koja drži desetinu ukupnog kategorisanog turističkog smeštaja u Hrvatskoj, na berzi iznosi 5,1 milijardu kuna.

“Rimac automobile” je 2009. godine osnovao Mate Rimac, tada star 21 godinu, projektom konverzije starog automobila na električni pogon.

Taj automobil 2011. postavio je pet Ginisovih svetskih rekorda.

“Rimac automobili” danas razvijaju i proizvode ključne sisteme elektropogona za mnoge svetske automobilske kompanije, navodi Index.hr.

Tags
Back to top button