Evropljani prognoziraju raspad Evropske unije – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Evropljani prognoziraju raspad Evropske unije

Više od polovine Evropljana smatra da je realno da se EU raspadne u narednih deset do dvadeset godina, prema izveštaju Evropskog saveta za spoljnopolitičke odnose (ECFR), instituta koji istražuje evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku.

U mogućnost raspada EU veruje preko 50 odsto građana anketiranih u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Austriji, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

Taj procenat u Francuskoj i Rumuniji iznosi 58 odsto, u Italiji i Poljskoj 57, u Nemačkoj 50, u Holandiji 52, a u Slovačkoj čak 66 odsto, prema istraživanju ECFR.

U samo tri države u ovu mogućnost veruje manje od polovine anketiranih – u Švedskoj 44 odsto, u Danskoj 41 i Španiji 40 odsto, navodi ovaj institut.

Španija je jedina država u kojoj oni koji veruju u raspad EU nisu u većini, jer procenat građana koji smatraju da raspad EU nije realan iznosi 44 odsto.

ECFR je na svom sajtu objavio samo sažetak istraživanja, ali pojedini svetski mediji imali su uvid u ceo dokument i objavili potpunije podatke.

Tako britanski list Gardijan piše da 92 odsto anketiranih smatra da bi bili oštećeni ukoliko bi došlo do raspada Evropske unije.

Njihovi glavni strahovi odnose se na sposobnost da trguju, putuju i rade u drugim zemljama članicama, piše ovaj list.

Prema izveštaju ECFR, čak 28 odsto građana sa pravom glasa u EU veruje u mogućnost rata između njenih zemalja članica, a u mnogim državama ovaj procenat među mladim građanima iznosi i više od 50 odsto.

Istraživanje je po narudžbi ECFR obavljeno u 14 zemalja Evropske unije, na uzorku od 60.000 građana sa pravom glasa.

Izvor: novaekonomija

Tags
Back to top button