Neisplativ trgovinski rat sa Kinom: SAD klizi ka recesiji – Bankar.rs
SVE VESTI

Neisplativ trgovinski rat sa Kinom: SAD klizi ka recesiji

Mogućnost da se sve što SAD uvozi iz Kine carini po stopi od 25 odsto, težak je teg za ekonomiju, tvrde američki ekonomisti.

Dodatno ulje na vatru trgovinskih tenzija između Kine i Amerike prethodnih mesec dana povećalo je šanse za recesiju najjače svetske ekonomije, pokazuje najnovija Rojtersova anketa.

Verovatnoća pada američke privrede u iduće dve godine porasla je na prosečnih 40 odsto, povećavši se tako s aprilskih 35 odsto, piše Poslovni dnevnik.

Podsećamo, šanse za recesiju prošlog meseca pale prvi puta od decembra kada su se držale na sadašnjih 40 odsto. Decembarsko povećanje šansi za recesiju sa 35 posto rezultat je velike rasprodaje deonica na berzama, izazvane zabrinutošću zbog trgovinskog rata.

Iako američki predsednik Donald Tramp trgovinski spor s Kinom opisuje tek kao malu nezgodu, sve su jasniji pokazatelji da međusobno “šamaranje” carinama počinje negativno uticati na privredu.

“Već smo u situaciji da je nivo carina koje su uvedene ili koje su najavljene da će biti uvedene u idućih nekoliko nedelja biti prilično visoke. A mogućnost da se sve što uvozimo iz Kine carini po stopi od 25 odsto vrlo je realan teg za ekonomiju”, komentarisao je za Rojters Mihael Hanson, makroekonomski analitičar u kompaniji “TD Securities”.

Detaljniji pogled rezultata ankete, pokazuje da je manje od 10 odsto anketiranih ekonomista izjavilo da recesija dolazi u idućih godinu dana.

Međutim, četvrtina ispitanika daje 50 odsto šanse da se pad BDP-a može očekivati u iduće dve godine.

Nedavna anketa među 120 ekonomista pokazuje da je najveća svetska ekonomija značajno izgubila zamah i da će značajno usporiti, sa 3,2 odsto u prvom na dva odsto u drugom tromesečju.

U tom kontekstu više od 80 odsto anketiranih ekonomista ocenjuje da će snižavanje kamatnih stopa sa trenutnog raspona 2,25 do 2,50 odsto biti idući potez Federalnih rezervi.

 

Tags
Back to top button