Guvernerka NBS sa predstavnicima Svetske banke: Stvorene su dobre osnove za održiv rast – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Guvernerka NBS sa predstavnicima Svetske banke: Stvorene su dobre osnove za održiv rast

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković istakla je danas tokom sastanka sa predstavnicima Svetske banke da je ekonomsko okruženje u Srbiji stimulativno za poslovanje, kao i da su stvorene dobre osnove za održiv rast i razvojne aktivnosti. Na sastanku održanom u Narodnoj banci Srbije, bilo je reči o realizaciji aktuelnih zajedničkih projekata, kao i o budućoj saradnji.

“Svim svojim aktivnostima, direktno i indirektno, Narodna banka Srbije radi na podsticanju konkurencije i jačanju konkurentnosti”, istakla je guverner.

Kada je reč o inovacijama, Srbija pokazuje da može da stane rame uz rame sa razvijenim zemljama, a centralna banka svoj doprinos, između ostalog, daje i radeći na stvaranju modernog i inkluzivnog tržišta plaćanja male vrednosti.

„Stvaramo sigurnu i efikasnu infrastrukturu za plaćanja, kao i širok spektar platnih instrumenata i usluga prilagođene potrebama naših građana i privrede. Sa tim ciljem smo u oktobru prošle godine pustili u rad i najsavremeniji način plaćanja u svetu – sistem instant plaćanja. Upravo to su oblasti na kojima će i u narednom periodu centralna banka raditi kako bi se olakšalo poslovanje i poslovni ambijent učinio još atraktivnijim“, naglasila je guverner.

Na kraju sastanka ocenjeno je da je Srbija rezultatima dokazala da zaslužuje punu podršku svih partnera, a ističući da su spremni da se uključe u sve oblasti saradnje jer Srbija ima potencijal za stope rasta od 7% i u kratkom roku, predstavnici Svetske banke pokazali su da veruju u pozitivne izglede Srbije.

Tags
Back to top button