Cena nafte na međunarodnom tržištu pala ispod 71 dolara – Bankar.rs
SVE VESTI

Cena nafte na međunarodnom tržištu pala ispod 71 dolara

Trgovci su se danas usredsredilii na izveštaje Američkog instituta za naftu (API), koje je neočekivano pokazalo rast zaliha sirove nafte u SAD-u u toku prošle nedelje za 8,6 miliona barela. Analitičari su očekivali da će pokazati pad zaliha za 800.000 barela.

Cene nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 71 dolara budući da su veće zalihe u SAD-u i zabrinutost za potražnju zbog trgovinskog sukoba SAD-a i Kine zasenile geopolitičke napetosti na Bliskom istoku.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 70,96 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po 52 centa nižoj ceni, od 61,15 dolara. Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.

Američki predsednik Donald Trump juče je trgovinski rat sa Kinom nazvao “malom čarkom”, tvrdeći da pregovori između dve vodeće svetske ekonomije nisu propali. Trgovce brinu posledice po ekonomski rast, a time i potražnju za naftom.

Značajniji pad cena zakočila je jučerašnja objava Saudijske Arabije o napadu dronovima naoružanim eksplozivom na naftnu infrastrukturu u blizini Rijada. Informacija iz Rijada nadovezala se na vest o sabotaži na četiri tankera u Fujairahu u Ujednjenim Arapskim Emiratima, potpirujući strahovanja od sukoba u ključnoj regiji za proizvodnju i transport nafte.

“Budući da se na Bliskom istoku proizvodi skoro trećina svetske nafte a tamo su locirani i gotovo kompletni globalni rezervni kapaciteti, naftno tržište vrlo je osetljivo na bilo kakve napade na naftnu infrastrukturu u toj regiji”, upozoravaju iz švajcarske banke UBS.

Incidenti su se vremenski poklopili sa pojačanim napetostima u američko-iranskim odnosima nakon objave Vašingtona da će u ovom mesecu pokušati potpuno blokirati izvoz iranske nafte. SAD paralelno pojačava vojnu prisutnost u Persijskom zalivu, tvrdeći da time odgovara na pretnje Irana.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila da će svetska potražnja za njezinom naftom u ovoj godini biti veća nego što se očekivalo zbog posustajanja potražnje za naftom konkurencije, uključujući i američke proizvođače iz škriljaca.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procenjuje pak da će svetsko tržište ove godine trebati vrlo malo dodatne nafte iz OPEC-a budući da će snažna američka proizvodnja kompenzovati smanjeni izvoz iz Irana i Venecuele.

IEA je ujedno blago snizila prognozu rasta globalne potražnje za naftom u 2019., za 90.000 barela dnevno, na 1,3 miliona barela dnevno. Njen izveštaj pokazuje da je potražnja prošle godine rasla za 1,2 miliona barela dnevno.

Tags
Back to top button