Počeli zvanični razgovori misije MMF-a sa delegacijom Srbije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Počeli zvanični razgovori misije MMF-a sa delegacijom Srbije

Zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda počeli su danas plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije. Delegaciju Republike Srbije predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. U razgovorima su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi novi šef misije Jan Kejs Martejn, boravi u Beogradu od 9. do 21. maja kako bi se obavili razgovori u vezi s drugim polugodišnjim razmatranjem Instrumenta za koordinaciju politike, zajedno s konsultacijama po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda.

“Tom prilikom, biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja. Razmatraće se i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike, koji je Srbiji u julu 2018. odobrio Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda”, navode u NBS.

Pored toga, biće sveobuhvatno analizirana opšta privredna i finansijska situacija u Srbiji u okviru konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, kao i izgledi za dalji rast. Analiza uključuje i adekvatnost ekonomske politike i mera, eksternu stabilnost i održivost spoljnog duga zemlje.

Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda, a prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su krajem avgusta 2017.

Tags
Back to top button