UniCredit: Dobit u prvom kvartalu veća gotovo za četvrtinu – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

UniCredit: Dobit u prvom kvartalu veća gotovo za četvrtinu

Italijanska banka UniCredit saopštila je juče da joj je neto dobit u prvom tromesečju porasla gotovo za četvrtinu, poduprta jednokratnim stavkama i smanjenim rezervacijama i otpisima kredita.

U razdoblju od januara do marta UniCredit je poslovao s neto dobiti od 1,4 milijarde evra, za 24,7 posto većom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Skok dobiti povezan je sa jednokratnim stavkama, uključujući prodaju nekretnina i otpuštanje rezervacija za troškove nagodbe sa američkim vlastima o kršenju sankcija Iranu i drugim zemljama.

Kada se isključe jednokratne stavke, prilagođena neto dobit iznosila je 1,1 milijardu evra i veća je za 1,5 posto nego u prvom prošlogodišnjem tromesečju.

Operativni prihodi smanjeni su tri posto, na pet milijardi evra, što uprava objašnjava “teškim tržišnim okruženjem”.

Neto prihodi od kamata bili su gotovo nepromenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 2,6 milijardi evra, prenosi SEEbiz.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su 5,3 posto, na 1,7 milijardi evra, a smanjena je i neto dobit od trgovanja, za 6,4 posto, na 448 miliona evra.

Neto otpisi kredita i rezervacije smanjeni su 5,8 posto, na 468 miliona evra.

Na kraju marta stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 12,25 posto i veća je za 0,18 postotnih bodova nego na kraju prošle godine.

Prekjuče su iz UniCredita izvestili da su prodali 17 posto udela u Finecu, internet kompaniji za brokerske usluge, što im je donelo prihod od milijardu evra bruto. Prodaja je sastavni deo priprema za poslovnu strategiju za razdoblje od 2020. do 2023. koja će biti predstavljena do kraja godine.

Danas su najavili da će u sklopu te strategije, između ostalog, postupno smanjiti portfelj italijanskih državnih obveznica kako bi ga uskladili sa odgovarajućim portfeljima državnih obveznica matičnih zemalja u sličnim evropskim bankama.

Ostale pojedinosti i nova poslovna strategija za razdoblje od 2020. do 2023. biće objavljeni početkom decembra, dodaje se u poslovnom izveštaju.

Uprava potvrđuje da u ovoj godini očekuje prihode od 19,8 milijardi evra i neto dobit od 4,7 milijardi evra. Potvrđena je i procena stope adekvatnosti kapitala na kraju 2019. godine u rasponu od 12 do 12,5 posto.

Tags
Back to top button