Godišnja skupština EBRD u Sarajevu: Ključ razvoja regiona je zajednička saradnja po svim pitanjima – Bankar.rs
EVROPSKE BANKESVE VESTI

Godišnja skupština EBRD u Sarajevu: Ključ razvoja regiona je zajednička saradnja po svim pitanjima

Nakon održanog poslovnog druženja sa Alumni asocijacijom Evropske banke za obnovu i razvoj, globalnom zajednicom sa više od 3000 članova, juče je završen trodnevni program Godišnje skupštine EBRD-a.

„Ova Godišnja skupština je bila veoma dobro posećena, čak najposećenija od svih koje smo organizovali poslednjih godina. To pokazuje da su investitori zainteresovani za ovu zemlju, ali i region. BiH je bila u centru pažnje posednja 3 dana, a još puno toga nas tek očekuje. Nadam se da će sve nastaviti da se odvija u tom pravcu“, istakla je Stefania Galbiati Ball, šefica Protokola i Organizacionog odbora Godišnjeg skupštine pri kancelariji Generalnog sekretara EBRD-a i napomenula da statistički podaci ukazuju na uspešnost samog događaja.

Tema ovogodišnje skupštine bila je „Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta“, a kroz više od 40 održanih događaja, učesnici su razgovarali i o prilikama značajnim za sve zemlje regiona.

Upravo iz tog razloga susreli su se i lideri zemalja Zapadnog Balkana – Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, Edi Rama premijer Albanije, Zoran Zaev premijer Severne Makedonije, i predsedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić. Diskutujući o brojnim temama ekonomske i političke prirode, složili su se da je ključ razvoja regiona zajednička saradnja po svim pitanjima, uključujući i one najkompleksnije.

O važnosti zajedničkog delovanja zemalja Zapadnog Balkana govorio je i predsednik EBRD-a, Suma Chakrabarti.

“Integraciju smatram veoma snažnim putem za širenje tržišta, povećanje prekograničnih ulaganja, te podsticanje razmene novih ideja i inovacija, što je možda i najvažnije”, naglasio je on.

Svoje strateške industrije, BiH je potencijalnim investitorima predstavila na Sesiji o potencijalima za investiranje u BiH, pod nazivom „Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte“, na kojoj su svim prisutnima predstavljeni potencijali zemlje, ali i benefiti investiranja u BiH.

Održan je i niz sastanaka, panela, foruma i drugih pratećih događaja, koji su pokrili mnogobrojne teme, od malih i srednjih preduzeća, te načina prevazilaženja izazova s kojima se susreću, preko strategija za implementiranje novih tehnologija s ciljem povećanja profitabilnosti kompanija, do interaktivnih panela sa poznatim svjetskim imenima, poput Beata Javoricka, profesora ekonomije na Univerzitetu u Oxfordu i baronice Catherine Ashton.

Tags
Back to top button