NBS zadržala RKS na tri odsto – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

NBS zadržala RKS na tri odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3%.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

“Inflacija se kreće u skladu s očekivanjima Izvršnog odbora – niska je i stabilna šestu godinu zaredom i u martu je iznosila 2,8% međugodišnje. Privremeno približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja u martu, prema oceni Izvršnog odbora, opredelila je, pre svega, niska baza kod cena povrća i njihov rast iznad sezonski uobičajenog za ovaj period godine. Bazna inflacija ostala je nepromenjena u odnosu na prethodni mesec i u martu je iznosila 1,3% međugodišnje. Na niske inflatorne pritiske ukazuju i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede koja su usidrena oko cilja od 3,0% i za godinu i za dve godine unapred. Izvršni odbor i u narednom periodu očekuje stabilno kretanje inflacije u granicama cilja (3,0 ± 1,5%)”, naveli su u NBS.

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog još uvek prisutne neizvesnosti u međunarodnom okruženju. Usporavanje globalnog privrednog rasta i inflacije u međunarodnom okruženju utiče na proces normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke, koji će, prema sadašnjim najavama, biti sporiji od očekivanog.

“Međutim, i dalje je neizvesno u kojoj meri će se normalizacija razlikovati od očekivanja tržišta, što bi moglo uticati na nestabilnost globalnih tokova kapitala. Nakon što je krajem prošle godine smanjena, svetska cena nafte od početka ove godine raste, a njeno kretanje u narednom periodu i dalje je neizvesno zbog brojnih faktora – i na strani ponude i na strani tražnje. Iako je došlo do popuštanja trgovinskih tenzija između vodećih svetskih ekonomija, protekcionizam u međunarodnoj trgovini je i dalje prisutan, kao i geopolitičke tenzije, što kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje čini neizvesnim”, kažu u NBS.

Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period.

“Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su i početkom ove godine u suficitu, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u najvećoj meri pokriven je neto prilivom stranih direktnih investicija. Izvršni odbor očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, tj. investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku”, navodi Narodna banka.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor je usvojio majski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 15. maja. Tom prilikom biće detaljno obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. juna.

Tags
Back to top button