EBRD: Srbija i Crna Gora najbrže rastuće ekonomije – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

EBRD: Srbija i Crna Gora najbrže rastuće ekonomije

U prognozi predstavljenoj na redovnom godišnjem sastanku banke u Sarajevu, EBRD navodi Crnu Goru i Srbiju kao najbrže rastuće ekonomije u regionu u 2018. i dodaje da obe zemlje karakteriše jak priliv investicija.

Ostale zemlje u regionu takođe su zabeležile značajan rast, a Severna Makedonija se oporavila pošto se rast gotovo potpuno zaustavio prethodne godine. Rešavanje problema imena države trebalo bi da ubrza proces pridruživanja EU i doprinese da ova zemlja ima bolje izglede za investicije i rast.

Govoreći o perspektivama regiona, glavni ekonomista EBRD, Peter Tabak je naveo da su dalje reforme i jačanje investicija neophodni za postizanje takvog rasta kakav bi dugotrajno doveo do podizanja nivoa prihoda na nivo Evropske unije.

“Snažnije regionalne integracije, delom i kroz uklanjanje preostalih carinskih i necarinskih barijera, stvorile bi nove mogućnosti za rast, kako za domaće firme, tako i za strane investitore”, dodao je Tabak.

Prema predviđanjima, Albanija će ostvariti rast od 3,9 odsto u 2019. i 2020, nešto manje nego 4,1 odsto, koliko je ostvarila u 2018. To ukazuje na kontinuirane rizike vezane za investicije, a koji su povezani za usporavanjem ekonomije u evrozoni, glavnom ekonomskom partneru Albanije. Unutrašnji rizici odnose se na visok nivo javnog duga i političku krizu u Albaniji.

U Bosni i Hercegovini, privreda je nastavila da odoleva usporavanju reformi i političkim neizvesnostima. Rast BDP-a iznosio je 3,1 odsto u 2018. Očekuje se rast privrede od tri odsto u 2019. i 2020.

Međutim, prognoza za 2019. smanjena je za 0,5 procentnih poena u odnosu na prethodi izveštaj iz novembra 2018, usled kašnjenja u formiranju novih vlada nakon izbora održanih u oktobru 2018. i kašnjenja u okviru programa sa Međunarodnim Monetarnim Fondom.

Na teritoriji pod kontrolom vlasti u Prištini je 2018. nastavljen relativno snažan privredni rast četvrtu godinu zaredom. Nakon rasta of 3,7 odsto u 2017, BDP je porastao za 3,9 odsto u 2018. zahvaljujući investicijama i potrošnji. Očekuje se da rast ostane na nivou od četiri odsto u 2019. i 2020. i da domaća potražnja i dalje bude glavni pokretač rasta.

Rast u Crnoj Gori bio je neočekivano visok. U 2018, iznosio je skoro pet odsto, a glavni pokretači bili su izgradnja autoputeva, projekti vezani za nekretnine u priobalju i izuzetno jaka turistička sezona i dalji rast privatne potrošnje.

Završetak velikih investicionih projekata i nastavak fiskalne konsolidacije dovešće do značajnog usporavanja rasta na 2,8 odsto u 2019. i 2,6 odsto u 2020.

Posle gotovo potpunog prestanka rasta u 2017, privreda Severne Makedonije porasla je za 2,7 odsto u 2018. zahvaljujući snažnom rastu izvoza i oporavku u segmentu privatne i javne potrošnje. Očekuje se blago povećanje rasta na tri odsto u 2019. usled očekivanog oporavka u segmentu investicija, kao i nastavak istom dinamikom u 2020, prenela je ekapija.

Rast u Srbiji povećao se do 4,3 odsto u 2018, nakon samo dva odsto u 2017, kao rezultat nastavka oporavka domaće potražnje i snažnog izvoza. Očekuje se usporavanje rasta na 3,5 odsto u 2019, a zatim blago povećanje na 3,8 odsto u 2020, sa privatnom potrošnjom, investicijama i izvozom kao glavnim pokretačima rasta, dok će suprotan efekat imati povećanje uvoza.

Tags
Back to top button