Drastičan pad na svetskim berzama – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Drastičan pad na svetskim berzama

Akcije na evropskim berzama i na Volstritu juče su bile u drastičnom padu, jer investitori prate razvoj situacije u trgovinskom sporu između SAD i Kine.

Panevropski indeks STOXX Europe 600 završio je trgovanje u padu od 1,5 odsto, navodi CNBC, i dodaje da se većina sektora i vodećih evropskih berzi danas suočila sa oštrim padom akcija.

Akcije banaka Barkliz, HSBC i Standard Čarterd pale su za po 3,0 odsto, dok su deonice italijanske banke Fineko potonule za čak 7,0 odsto, nakon što je Unikredit banka saopštila da će možda smanjiti svoj udeo u toj onlajn bankarskoj ispostavi.

Britanski indeks FTSE je oslabio za 1,63 odsto, nemački DAKS za 1,58 procenata, a francuski KAK 40 za 1,60 procenata.

I u SAD su indeksi skliznuli, pošto je pretnja američkog predsednika Donalda Trampa eskalacijom trgovinskog rata postala sve bliža realnosti.

Naime, trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer preksinoć je najavio da će Trampova administracija već u petak povećati tarife na 200 milijardi dolara vredan uvoz iz Kine.

Širi indeks S&P 500 je pao za 1,3 odsto, industrijski Dau Džons za 317 poena ili 1,2 odsto na 26.124 poena, a tehnološki Nasdak za 1,3 odsto.

Akcije Majkrosofta i Intela su izgubile po 1,7 odsto vrednosti, a banke Morgan Čejs”i Benk of Amerika su pale za po 1,5 procenata.

Tags
Back to top button