EK smanjila prognozu: Rast srpskog BDP-a 3,1 odsto – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

EK smanjila prognozu: Rast srpskog BDP-a 3,1 odsto

Evropska komisija smanjila je prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu na 3,1 odsto, zbog usporavanja privreda koje su nam najveći trgovinski partneri.

Istovremeno, projekciju rasta za 2020. godinu zadržala je na 3,8 procenata. U jesenjem izveštaju, iz novembra prošle godine, Komisija je progozirala rast Srbije u ovoj godini od 3,8 posto.

U novom, prolećnom izveštaju pod nazivom “Evropski ekonomski izgledi”, objavljenom juče na sajtu EK, procenjuje se da će javni dug Srbije ove godine iznositi 50,9 odsto BDP-a i da će dogodine pasti na 48 procenata.

Komisija prognozira takođe da će inflacija u Srbiji u 2019. godini iznositi 2,5 odsto, a u idućoj godini 2,7 procenata.

U poglavlju posvećenom Srbiji, koje nosi podnaslov “Usporavanje glavnih trgovinskih partnera pomračuje ekonomske perspektive”, EK navodi da će rast izvoza Srbije usporiti sa prošlogodišnjih 8,5 odsto na 7,9 procenata ove godine “kao posledica sporijeg privrednog rasta glavnih trgovinskih partnera”.

Komisija, međutim, predviđa da će domaća potrošnja ostati jaka, podržana uvećanjem plata i većim budžetskim transferima za domaćinstva.

U izveštaju se procenjuje da će privatna potrošnja ubrzati ove godine po stopi od 3,9 odsto sa lanjskih 3,3 odsto, a da će javna potrošnja imati rast od 3,8 procenata u odnosu na 3,6 procenata prošle godine.

EK očekuje da će povoljni uslovi za finansiranje održati rast kreditiranja, kao i da će se nastaviti ubrzan rast investicionih aktivnosti.

Takođe smatra da će fiskalna pozicija postati ekspanzivna, te da će nakon prošlogodišnjeg suficita u budžetu od 0,6 odsto BDP-a, u tekućoj i narednoj godini biti zabeležen mali budžetski deficit od 0,5 procenata BDP-a.

Tags
Back to top button