U Beogradu bogat svaki 98. građanin, Novi Sad još bolji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

U Beogradu bogat svaki 98. građanin, Novi Sad još bolji

Najviše bogataša koji podležu plaćanju poreza na dohodak po glavi stanovnika ima Novi Sad. U ovom gradu svaki 85. građanin zarađuje više od 2,4 miliona dinara, koliko iznosi minimalna granica za oporezivanje zarade.

Istovremeno, računica pokazuje da je u Beogradu bogat svaki 98. stanovnik. Takav podatak prestonicu svrstava na drugo mesto, odmah iza Novog Sada koji ima četiri puta manje stanovnika od Beograda. U Nišu je istovremeno bogat tek svaki 205 stanovnik, u Kragujevcu svaki 180. dok u Prištini, koja ima oko pola miliona stanovnika, porez na dohodak prijavljuje tek deset građana.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je prosek plate u 2018. godini bio 823.548 dinara. Shodno tome porez na dohodak gađana plaćaju svi koji su prihodovali više od 2.470.644 dinara. Pored državljana Srbije obveznici ovog poreza su stranci koji ovde žive i zarađuju. Porez na dohodak građana je progresivan. Zato oni koji su zaradili od trostruke pa do šestostruke prosečne plate imaju stopu od 10 odsto. Кo pređe prosečnu platu puta šest, taj plaća porez po stopi od 15 odsto. Za tu stopu lane je trbalo zaraditi skoro šest miliona ili preciznije 5.941.288 dinara.

U prihode koji se oporezuju ulazi plata ali i novac koji se dobija na osnovu članstva u nadzornim i upravnim odborima i sličnim telima.Tu su i sredstva zarađena od sporta ali i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari.Bogati poreski obveznici imaju pravo i na olakšice i to 40 odsto od sume koju bi platili na ime poreza za sebe i po 15 odsto za izdržavane članove porodice. S tim da ukupna suma ne sme preći iznos od polovine onoga što bi se na ime poreza platilo, prenosi Blic.

Već nekoliko godina Beograđani su ubedljivo najbogatiji. Međutim dešavalo se da ih drugi prestignu. Tako je pre desetak godina to bilo nekoliko Novosađana ali stranaca. Titulu su po jednom poneli jedan žitelj iz Sremske Mitrovice a jednom i čovek sa adresom u Titelu. Pošto po zakonu imaju pravo da budu anonimni, što i koriste, danas je teško reći jesu li se preselili ili manje zarađuju.

Кada podnose prijave bogataši to mogu da učine u papirnom ali i u elektronskom obliku. Zadnji rok 15. maj, ove godine pada u sredu pa potrbe da se zbog praznika ili vikenda produžava u 2019 nema. Кao prijava predata na vreme računa se ona koja je predata u pošti do ponoći. Što se tiče elektronskog slanja i popunjavanja tu obveznik može u ponoć da klikne na send i da u roku ispuni svoju zakonsku obavezu. Lane je samo 35 prijava bilo podneto elektronskim putem, podseća list.

Tags
Back to top button