Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 2,3 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 2,3 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 2,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Budžetom je za ovu godinu planiran rast BDP-a od 3,5 odsto. U 2018. godini rast BDP Srbije bio je 4,4 odsto.

Izvoz robe iz Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 4,09 milijardi evra i za 6,9 odsto je veći nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz povećan za devet odsto, na 5,53 milijardi evra, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva tri meseca iznosila je oko 9,63 milijarde evra, što je porast od 8,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Deficit je iznosio 1,44 milijarde evra i za 15,6 odsto je veći nego u prvom kvartalu 2018. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 74 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,4 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63,8 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Rusija, Kina, Italija i Mađarska.

Drugi po važnosti trgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je suficit u razmeni bio 487,8 miliona dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), drumskih vozila, gvožđa i čelika, električnih mašina i aparata i nafte i naftnih derivata.

Tags
Back to top button