Na kredit se najviše kupuju stanovi od oko 50.000 evra – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Na kredit se najviše kupuju stanovi od oko 50.000 evra

Evropska centralna banka (ECB) i dalje ne menja monetarnu politiku što znači da će kamate i ubuduće ostati niske. Njihova referentna kamata je i dalje na nuli, dok je euribor, koji je merodavna kamata za ovdašnje stambene zajmove, i dalje negativan i trenutno iznosi minus 0,232 odsto. Na aprilskom sastanku ECB-a prognozirano je da se inflacija ni u naredne tri godine neće približiti cilju od dva odsto tako da je jasno da evropska centralna monetarna institucija neće u dogledno vreme povećavati kamate.

U bankama kažu da je interesovanje za stambene zajmove sasvim solidno, a Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) je od početka 2019. godine osigurala gotovo 2.000 stambenih kredita. Ukupno je osigurano 98.500 hipotekarnih kredita, piše Politika.

Inače, anketa po bankama pokazuje da se na kredit u proseku kupuju stanovi od oko 50.000 evra, a iznos koji banke kreditiraju je oko 40.000 evra, jer klijent mora da obezbedi najmanje 20 odsto sopstvenih sredstava.

U Komercijalnoj banci kažu da je interesovanje klijenata za ponudu stambenih kredita od početka godine zadovoljavajuće. Odobreno je oko 300 kredita, dok je prosečan iznos 38.000 evra, što je prosek iznosa realizovanih stambenih kredita i u 2018. godini.

“Karakteristika bankarskog tržišta u Srbiji već duži period je stabilno okruženje, stoga je realno očekivanje da će se trend niskih kamata nastaviti i u budućnosti. Nominalna kamatna stopa za stambene kredite indeksirane u evrima, osiguranih kod NKOSK-a je od 2,7 odsto, fiksna prvih 36 meseci otplate kredita, odnosno od 2,7 odsto plus šestomesečni euribor nakon 36 meseci otplate kredita, bez naknade banke za odobrenje kredita i sa rokom otplate do 30 godina. U aktuelnoj ponudi imamo i dinarske stambene kredite osigurane kod NKOSK-a sa rokom otplate do 15 godina i promenljivom nominalnom kamatnom stopom koja je uslovljena kretanjem referentne kamatne stope vezane za dinarske plasmane, odnosno šestomesečnog belibora”, kažu za Politiku u ovoj banci.

U Erste banci kažu da je prošlogodišnje veliko interesovanje klijenata za stambene kredite nastavljeno i u ovoj godini. Od početka godine odobreno je oko 600 stambenih kredita.

Kamatne stope su i dalje na veoma niskom nivou, te se aktuelna promenljiva kamatna stopa kreće od 3,05 odsto, plus šestomesečni euribor, a ne očekuju se značajnije promene. Takođe, inicijalni troškovi, koji mogu iznositi i po nekoliko hiljada evra, svedeni su na najmanju moguću meru. Klijenti ne plaćaju osiguranje i obradu kredita, niti postoje troškovi održavanja kredita. Naša prognoza je da će se trend niskih kamatnih stopa u ovoj godini nastaviti. Prosečan iznos stambenog kredita od početka godine bio je 44.000 evra, na prosečan rok otplate od 25 godina. Prosečna starost klijenta je 38 godina.

I u Eurobanci kažu da se i u 2019. godini nastavlja trend pojačanog interesovanja za stambenim kreditima, navodi list. Razlog porasta tražnje je višegodišnja stabilnost ovog tržišta sa povoljnim uslovima kreditiranja, kako kada su u pitanju marže definisane od strane banaka, tako i kada su u pitanju referentne stope, pre svega euribor, kao i stabilnost kretanja kursa. Dodatno, tržište prometa nekretninama je u prethodnom periodu pojačalo svoju aktivnost. Aktuelne kamatne stope na stambene kredite kreću se oko tri odsto na godišnjem nivou i očekivanja su da neće doći do značajnijih promena u narednom periodu. Prosečna visina stambenog kredita kreće se od 40.000 do 45.000 evra. Ovaj iznos kreditiranja u najvećem broju slučajeva ne predstavlja tržišnu cenu nekretnine, posebno imajući u vidu da su klijenti u obavezi da, u slučaju indeksiranih stambenih kredita, obezbede minimalno učešće od 20 odsto od kupoprodajne cene stana, dodaju u ovoj banci.

U Kredi agrikol banci kažu da je povećano interesovanje klijenata za stambene kredite. U njihovom slučaju kamata iznosi 2,79 odsto, plus šestomesečni euribor za kredite osigurane kod NKOSK-a. Klijentima, koji se odluče za kupovinu nekretnine putem stambenog kredita, u proseku je potrebno oko 30.000 do 40.000 evra sredstava iz kredita, ali se ovaj iznos iz godine u godinu povećava, kažu u ovoj banci.

Tags
Back to top button