Promene na čelu Svetske banke donose veću podršku za siromašne države – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Promene na čelu Svetske banke donose veću podršku za siromašne države

Promene na čelu Svetske banke možda mogu da imaju pozitivne posledice za one države koje gde većina stanovnika živi na ivici siromaštva.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da bi Svetska banka trebalo da ostvari veći napredak u preusmeravanju kredita od brzorastućih ekonomija, poput kineske, i pruže više podrške najsiromašnijim zemljama.

Američka vlada kao pozitivno ocenjuje to što je Svetska banka izrazila želju da poveća podršku zemljama “pogodjenim krhkošću, sukobima i nasiljem”, naveo je Mnučin na zatvaranju prolećnog sastanka Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Mnučin je rekao da Svetska banka treba da osigura da podrška bude usmerena na jačanje “privatnih investicija koje povećavaju rast i smanjuju siromaštvo” kao i da SAD žele da vide “dodatni napredak” u preusmeravanju više kredita Svetske banke ka siromašnijim zemljama.

Svetska banka je medju većim izvorima pomoći za razvojne projekte kao što je na primer izgradnja brana. Mnučin je rekao da investicije u proizvodnju struje predstavljaju ključnu potrebu za razvoj u siromašnijim zemljama.

SAD su uspele da postave Dejvida Malpasa, dugogodišnjeg kritičara Svetske banke, za njenog novog predsednika.

Tags
Back to top button