Agresivno kupuju kompanije u Evropi, ex YU na “Putu svile” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Agresivno kupuju kompanije u Evropi, ex YU na “Putu svile”

Kineske investicije u državama Evropske unije prethodnih deset godina su naglo porasle. Evropska komisija (EK) nedavno je Kineze nazvala „sistemskim rivalom” i „strateškim konkurentom”, prenosi BBC.

Evropska unija je uvela i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogli regovati da li strane investicije mogu naneti štetu zemljama članicama. Prema izveštaju EK, trećina ukupne EU imovine u rukama je stranih kompanija, a 9,5 odsto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau.

U pređenju sa 2007. godinom kada je taj postotak iznosio tek 2,5 odsto, reč je o značajnom rastu, iako je ukupno u kineskim rukama još uvek razmerno mali deo evropskog biznisa. Poređenja, na kraju 2016. godine, Amerikanci i Kanađani kontrolisali su 29 odsto kompanija u EU.

Kineska ulaganja u Evropi su svoj vrhunac dostigla 2016. godine, kada je ukupna vrednost iznosila 37,2 milijarde evra. Posle toga sledi usporavanje.

“To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza”, za BBC priča Agata Kratc iz “Rhodium” Grupe.

Od 2000. do 2018. godine Kinezi su najviše uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Francuske. Na listi top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugal i Irska.

Prema prošlogodišnjoj analizi Bloomberga, Kinezi u svom vlasništvu drže, ili imaju vlasničke udele, u četiri evropska aerodorma, šest pomorskih luka i 13 fudbalskih klubova.

Kinezi sprovode novi veliki program “Put svile”, poznat i kao Inicijativa „Jedan pojas, jedan put” u sklopu koga planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope. Na tom putu su se našle i gotovo sve republike bivše Jugoslavije.

Tags
Back to top button