Veštačka inteligencija će do 2030. ostaviti 10 miliona bankara bez posla – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Veštačka inteligencija će do 2030. ostaviti 10 miliona bankara bez posla

Studija IHS Markita predviđa da će veštačka inteligencija (AI – Artificial Intelligence) doneti 300 milijardi dolara uštede bankama do 2030. godine, istovremeno ostavljajući oko deset miliona bankara bez posla.

McKinsey&Co, globalna konsultantska kompanija, je 2017. godine predvidela da će procesom automatizacije bez posla ostati oko 800 zaposlenih do 2030. godine.

Vrednost AI u bankarskom poslovanju, u 2018. godini, procenjena je na 41,1 milijardi dolara, što uključuje uštedu troškova i efikasnost uvođenja tehnologije AI u poređenju sa zadržavanjem postojeće infrastrukture i procesa.

“Inovativne mogućnosti koje će AI doneti finansijskim uslugama će biti transformativne. AI je spreman da izazove i zamagli naše koncepte računarstva i „prirodnog” čoveka. Ova promena mora zahtevati da i poslovni subjekti i vlade razvijaju ekspanzivno predviđanje i kritičko razumevanje punog učinka digitalizacije i novih tehnologija”, rekao je Don Tait, glavni analitičar u IHS Markit-u.

Uvođenjem AI tehnologije u bankarsku industriju, gubici mesta i reorganizacija poslova su neminovnost kako bi AI povećao produktivnost preduzeća.

Sa povećanjem broja klijenata, stvara se dodatni teret za banke. U digitalnoj eri, banke sve više ulažu u inovativne tehnologije, uključujući AI sisteme koji mogu automatski da pomažu klijentima bez fizičkog prisustva.

Razvoj veštačke inteligencije je dug i težak proces, na kojem rade visoko razvijeni softveri.

U bankarstvu, AI tehnologija se razvija za različite aplikacije (poput virtuelnih novčanika, e-bankinga…). Aplikacije moraju biti sigurne i zaštićene od rizika i zloupotreba.

Izveštaj predviđa da će Severna Amerika biti najveće tržište za AI u bankarstvu između 2018. i 2023. godine. Veštačka inteligencija u severnoameričkom regionu će se verovatno smanjiti između 2024. i 2030. godine, kada Azija-Pacifik, Evropa i drugi globalni regioni uvedu više AI rešenja u bankarski sektor.

“Kina, Japan, Južna Koreja, Hong Kong i Singapur će verovatno podstaći potražnju za AI unutar bankarskog sektora u narednih deset godina”, dodao je Tait.

Tags
Back to top button