UniCredit mora da plati 1,3 milijarde dolara zbog kršenja sankcija – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

UniCredit mora da plati 1,3 milijarde dolara zbog kršenja sankcija

Italijanska banka UniCredit i njena nemačka ispostava Hypovereinsbank prihvatili su isplatu u iznosu od 1,3 milijarde dolara (1,2 milijarde evra) zbog kršenja američkih sankcija prema Iranu, objavilo je u ponedeljak američko Ministarstvo financija.

Nagodba sa američkim vlastima i Federalnim rezervama okončava istrage o američkoj listi sankcija za zabranjene transakcije UniCreditovih ispostava sa Iranom i drugim zemljama.

U centru afere, prema američkom pravosuđu, posebno se ističe minhenska UniCredit Bank AG – poznata kao Hypovereinsbank. Prema sudskim zapisima, institucija koju je UniCredit podržao 2005. godine, svesno je prebacivala stotine miliona dolara vrednih ilegalnih transakcija preko američkog finansijskog sistema gotovo deset godina.

Prema Okružnom tužilaštvu New Yorka, prekršeno je nekoliko američkih programa sankcija, uključujući i onaj protiv finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje.

Kompaniji će se zato izreći osuđujuća presuda za krivična kršenja američkog zakona kod nadležnog suda na Manhattanu.

“Ovaj slučaj je odličan primer kako neke institucije lažno veruju da mogu da nadmudre američki finansijski sistem i prikriju svoje opake aktivnosti”, rekao je istraživač FBI-a William F. Sweeny u New Yorku.

“Savezna policija će agresivno ciljati na kompanije kao što je UniCredit, koje su umešane u zaveru da krše američke zakone”.

Tags
Back to top button