Kostićeva MK grupa kupila još jedno poljoprivredno preduzeće – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kostićeva MK grupa kupila još jedno poljoprivredno preduzeće

Kompanija Agrounija iz Inđije koja posluje u sastavu MK Grupe Miodraga Kostića, kupila je BD Agro u stečaju iz Dobanovaca za 1,5 milijardi dinara, javila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Najvažnija imovina BD Agro je 542 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ovo preduzeće poseduje i više desetina objekata, poljoprivrednu mehanizaciju, štale, mešaonu stočne hrane, veterinarsku stanicu, laboratoriju i poslovnu zgradu.

U sastavu Grupe posluje 75 kompanija. U Srbiji je Kostić vlasnik AIK banke, nekoliko šećerana, hotela Hilton i Grand na Kopaoniku, mesne industrije Karneks…

Nakon kupovine hotela na slovenačkoj obali i aerodroma u Portorožu, Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić učvrstio je nedavno svoje pozicije na bankarskom tržištu Slovenije.

Njegova AIK banka preuzela je 90,11 odsto akcija slovenačke Gorenjske banke za koje je izdvojila oko 110 miliona evra, a banka je u obavezi da otkupi i preostali manjinski paket akcija slovenačke banke, piše Nova ekonomija.

AIK banka je takođe zainteresovana za kupovinu slovenačke A banke.

Inače, što se tiče BD Agro, septembra 2005. kandski državljanin Đura Obradović je na aukciji kupio 70 odsto poljoprivrednog kombinata „Budućnost” (sada „BD agro”) za 5,5 miliona evra. Mesec dana kasnije generalni direktor je postao Ljubiša Jovanović, pomoćnik tadašnjeg ministra za privredu Predraga Bubala, zaduženog za privatizaciju.

Obradović se na aukciji prijavio kao fizičko lice, te mu je bilo omogućeno da firmu plati u šest rata. No, rate su plaćene novcem firme koja je kupljena. U trenutku kupovine, to poljoprivredno dobro je imalo 1.800 hektara zemlje u svom vlasništvu, a raspolagalo je s još 4.000 hektara državne zemlje. Imalo je bogat stočni fond – hiljadu krava, 500 svinja i 20.000 kokošaka. Sve je rasprodato, podseća Dnevnik.

Ugovor o privatizaciji kapitala tog stečajnog dužnika bio je raskinut 27. oktobra 2015. godine, a tri meseca kasnije, januara 2016, već je podnet predlog za pokretanje stečajnog postupka s Unapred pripremljenim planom reorganizacije. Privredni sud u Beogradu otvorio je 30. avgusta 2016. godine stečajni postupak nad „BD AG Agro” Dobanovci, na predlog banke Inteza i AD „Imlek” iz Padinske Skele.

Tags
Back to top button