Agrokor za samo dva meseca zaradio čak 419 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Agrokor za samo dva meseca zaradio čak 419 miliona evra

Prihodi Agrokor grupe u prva dva meseca ove godine iznosili su 3,1 milijardu kuna (oko 419 miliona evra), objavila je Vanredna uprava ove kompanije.

Kako se navodi na sajtu, vanredna uprava Agrokora je 10. aprila 2017. godine objavila 24 mesečna izveštaja u kojima se pratio razvoj privredne i finansijske situacije u sistemu ove kompanije i ukupnom poslovanju Agrokora d.d. kao i 16 kompanija u tri poslovna segmenta, maloprodaja i veleprodaja, prehrana i poljoprivreda.

Ovaj izveštaj se odnosi na period od 11. marta do 1. aprila 2019. godine budući da je tada poslovanje započela Fortenova grupa.

Nova krovna kompanija na tržištu je zaživela i sa novim vizuelnim identitetom.

Od ukupno 159 kompanija koje posluju u sastavu Agrokor grupe, sa implementacijom nagodbe će 47 neodrživih kompanija biti preneto na nova društva Fortenova grupe čijem se imenu dodaje reč “plus”, pa će tako, na primer, Konzum nastaviti da radi kao Konzum plus, Jamnica kao Jamnica plus itd.

Udeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija preneće se na Fortenova grupu, a po prenosu udela te kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave.

Udeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske, kao i onih koje nisu u postupku vanredne uprave, na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina.

Prihodi i EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija) pokazuju da je ostvareno 3,1 milijardi kuna prihoda, dok je EBITDA iznosila 71 milion kuna, odnosno, za 50 miliona kuna je bila veća od plana.

Sve poslovne grupe beleže rast prihoda, navodi se u izveštaju objavljenom na sajtu.

U sklopu Poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja ostvaren je prihod od 1,8 milijardi kuna što je 1,3 posto više od plana.

U Poslovnoj grupi Prehrana je, uz povećanje prihoda u odnosu na plan, EBITDA rasla 22,7 posto.

Kada je reč o sektoru Poljoprivreda EBITDA je porasla znatnih 41,4 posto dok je prihod rastao 25,1 posto.

Primenom Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, nad Agrokorom je 10. aprila 2017. godine otvoren postupak vanredne uprave.

Tags
Back to top button