NBS: Devizne rezerve uvećane za 42,1 milion evra – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve uvećane za 42,1 milion evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta su iznosile 11.440,5 miliona evra, što je za 42,1 milion evra više u odnosu na februar, odnosno za čak 1.205,2 miliona evra više nego na kraju marta 2018. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 184 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navode u NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju marta iznosile su 8.963 miliona evra, što je za 3,0 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

“Povećanje bruto deviznih rezervi u martu je ostvareno u ambijentu značajnog razduženja države (po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti) i u najvećoj meri je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu – neto priliv u iznosu od 77,0 miliona evra (priliv od 105,0 miliona evra po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu i odliv od 28,0 miliona evra po osnovu dodatnih svop aukcija – koje su u februaru uticale na povećanje deviznih rezervi)”, kažu u NBS.

Na povećanje deviznih rezervi, objašnjavaju, uticali su i prilivi po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 94,0 miliona evra. Dodatno, pozitivan efekat na devizne rezerve u martu su imali i tržišni faktori u iznosu od 47,5 miliona evra. Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti (128,8 miliona evra) i drugim osnovima (ukupno neto 47,6 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 474,4 miliona evra i bio je za 40,8 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prva tri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.402,9 miliona evra.

“Posmatrano na nivou meseca, dinar je u martu nominalno ojačao za 0,2% u odnosu na evro, koliko iznosi i nominalno jačanje dinara prema evru od početka ove godine. U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u martu, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 135 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa”, navode u NBS.

Narodna banka Srbije je u martu, četvrti put u 2019. godini, organizovala dodatnu svop aukciju deviza EUR/RSD, kako bi se obezbedilo dalje nesmetano funkcionisanje međubankarskog novčanog tržišta u uslovima blagog smanjenja viška dinarske likvidnosti bankarskog sektora, karakterističnog za početak novog perioda izdvajanja obavezne rezerve banaka. Na aukciji organizovanoj 25. marta NBS je od banaka svop kupila 42 miliona evra, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 5 milijardi dinara.

Tags
Back to top button