Delegacija Srbije na prolećnom zasedanju MMF i Grupacije Svetske banke – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

Delegacija Srbije na prolećnom zasedanju MMF i Grupacije Svetske banke

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, prisustvovaće redovnom Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 12. do 14. aprila u Vašingtonu.

Delegacija Srbije će sa rukovodstvom i predstavnicima MMF-a voditi razgovore u vezi sa sprovođenjem aktuelnog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI) i predstojećim konsultacijama po članu IV Statuta MMF-a. Redovne konsultacije po članu IV Statuta obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije MMF-a, najavili su u NBS.

Ističu da je predstojeće zasedanje svakako dobra prilika da se potencijalnim stranim investitorima predstave mogućnosti ulaganja u Srbiju, ekonomski potencijal naše zemlje, unapređen poslovni ambijent, a posebno rezultati u sprovođenju ekonomskih reformi.

Tokom Prolećnog zasedanja biće održani sastanci savetodavnih organa MMF-a i Grupacije Svetske banke: Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj. Učešće Srbije na zasedanju ovih komiteta odvija se preko konstituence Švajcarske, koja zastupa naše interese.

Na dnevnom redu ovogodišnjeg zasedanja savetodavnih organa biće aktuelna kretanja i izgledi svetske privrede, kao i globalni finansijski rizici u ambijentu pooštravanja finansijskih uslova. Očekuje se da u fokusu bude diskusija o merama radi podsticanja potencijala privrednog rasta, jačanja sveobuhvatnosti rasta i kreiranja fiskalnih i finansijskih rezervi. Razmotriće se i načini zajedničkog rešavanja trgovinskih tenzija.

Pored toga, razgovaraće se i o primeni savremene finansijske tehnologije (Finteh), aktivnostima MMF-a u kontekstu jačanja nadzorne i savetodavne uloge, finansijske podrške i institucionalnih kapaciteta zemalja članica. Na Prolećnom zasedanju biće predstavljen i ostvareni napredak u postizanju Održivih razvojnih ciljeva (Sustainable Development Goals – SDG), a biće i reči i o aktuelnom Globalnom ekonomskom kontekstu (Global Economic Context).

Tags
Back to top button