Nemačko udruženje banaka poziva ECB na uvođenje progresivne stope na depozite banaka – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Nemačko udruženje banaka poziva ECB na uvođenje progresivne stope na depozite banaka

Nemačko udruženje banaka BdB pozvala je Evropsku centralnu banku (ECB) da snizi visinu naknada na deo viškova novca koji drže na njenim računima uvođenjem progresivne kamatne stope po depozitima.

“Ako ECB ne može ove godine privesti kraju ciklus negativnih kamatnih stopa, tada bi barem za svojevrsni model trebao uzeti centralne banke u Švajcarskoj i Japanu”, rekao je predsednik BdB-a Hans Walter Peters.

Kamatne stope u Japanu i Švajcarskoj takođe su negativne, ali su banke do određenog iznosa depozita oslobođene plaćanja kamate za njihovo držanje kod centralne banke. Takvu opciju treba omogućiti, poručio je Peters.

Funkcioneri ECB-a na sednici u martu razmatrali su rizike koje ultraniske kamatne stope predstavljaju za banke u eurozoni.

Zbog mogućeg oštrog usporavanja ekonomskog rasta, ECB je prošlog meseca odložio planirano povećanje kamatnih stopa do 2020. godine i bankama ponudio nove programe vrlo povoljnog finansiranja.

Izvori upućeni u te razgovore kazali su da u ECB-u razmatraju mogućnost uvođenja progresivne kamatne stope na depozite kako bi banke poštedili plaćanja tih kaznenih naknada barem na deo viškova novca koje drže u centralnoj banci.

Time bi banke bile izuzete od plaćanja 0,40 odsto godišnje naknade na deo viška novca, što bi im omogućilo da poprave poslovne rezultate u razdoblju neočekivanog ekonomskog usporavanja.

Analitičari navode da će velike banke kao što su Deutsche banka, Commerzbanka, BNP Paribas i Societe Generali imati benefite od ovakvog pristupa, dok mnoge srednje i manje Evropske banke neće dobiti previše.

Uvođenjem nižih progresivnih stopa na depozie, može ukazati da će kretanja na tržištu tako ostati duži period, potencijalno stvarajući konflikt sa ECB daljim navođenjem koje predviđa rekordno niske stope samo do sledeće godine.

Tags
Back to top button