NBS: Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS: Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Industrijska proizvodnja je u februaru, u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećana za 2,4% kao rezultat međugodišnjeg rasta u prerađivačkoj industriji od 3,8%. Proizvodna aktivnost u sektorima rudarstva i energetike u februaru bila je neznatno niža nego u istom mesecu prethodne godine.

“U okviru prerađivačke industrije, uprkos usporavanju eksterne tražnje i taksama uvedenim na robu koja se isporučuje na Kosovo i Metohiju, više od polovine oblasti (14 od 24) zabeležilo je međugodišnji rast proizvodnje. Najveći pozitivan doprinos potekao je od veće proizvodnje u prehrambenoj i naftnoj industriji, kao i proizvodnje građevinskog materijala, proizvoda od gume i plastike i mašina i opreme”, navode u NBS.

Kao rezultat daljeg oporavka tržišta rada, promet u trgovini na malo u februaru je realno veći za 10,8% nego u istom mesecu prethodne godine.

“Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u februaru je, u odnosu na isti mesec prethodne godine, robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 10,6%, a uvoz za 11,8%. U okviru izvoza, beleži se visok rast izvoza poljoprivrednih proizvoda i ubrzanje rasta izvoza prerađivačke industrije, dok je dinamika uvoza opredeljena, pre svega, rastom uvoza intermedijarnih proizvoda i energenata”, kažu u NBS.

Tags
Back to top button