Turci optužuju JPMorgan da je namerno rušio vrednost lire – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESVE VESTI

Turci optužuju JPMorgan da je namerno rušio vrednost lire

Regulatori finansijskog tržišta u Turskoj najavili su istragu protiv globalne konsultantske kuće JP Morgan zbog sumnji na izazivanje pada nacionalne valute lire od četiri posto krajem prošle nedelje plasiranjem neutemeljenih informacija.

“Pokrenuli smo istragu zbog obmanjujućeg sadržaja izveštavanja koje je JP Morgan Chase & Co. objavio 23. marta 2019, a na temelju prigovora dostavljenih našoj instituciji i na Istanbulsku berzu”, navodi se u izjavi Odbora tržišta kapitala Turske (SPK), prenosi SEEbiz.

Komentarišući izjavu SPK-a, agencija Reuters procenjuje da turski regulatori spornim nalaze deo iz spomenutoga izveštaja JP Morgana u kojem se investitorima u Turskoj preporučuje kupovina dolara na dugi rok jer bi lira, kako su naveli, mogla oslabiti nakon lokalnih izbora u toj zemlji zakazanih za 31. mart ove godine.

Prema navodima Reutersa, u drugom regulatornom turskom telu koje je otvorilo istragu protiv JP Morgana, u Bankarskoj nadzornoj i revizorskoj agenciji (BDDK), optužuju neimenovane banke da su naterale svoje klijente na prodaju lire na temelju neproverenih informacija.

“Nakon sprovedene istrage uslediće neophodne administrativne i sudske mere”, najavila je BDDK.

U prilog panici koja je u monetarnom i finansijskom sektoru Turske zavladala nakon devalvacije lire prošlog petka, svetski mediji navode odluku turske centralne banke istog dana o iznenadnoj obustavi nedeljnih repo aukcija, što se smatra doprinosom stabilizaciji nacionalne valute. Uz to, glavni indeks istanbulske berze pao je prošlog petka 3,45 posto, a rejting turskih banaka potonuo je istogadana 6,64 posto.

Turska lira je tokom prošle godine izgubila zbog političke nestabilnosti u zemlji i njenom okruženju, 40 posto vrednosti. Inflacija u 2018. je s projektovanih pet posto, skočila na deset, u pojedinim razdobljima i na 15 posto. Problemi se očito nastavljaju i u ovoj godini.

Reuters ocenjuje kako poverenje investitora u Tursku pada kako se ta država politički udaljava od SAD. Istovremeno se politika predsednika Tayipa Erdogana približila ruskoj, što se u delu američkog političkog establishmenta smatra neoprostivim grehom. Amerikanci su Ankari početkom prošle godine zaveli i sankcije, koje su povučene nakon oslobađanja američkog pastora Andrewa Bransona iz istražnog zatvora.

Tags
Back to top button