Kinezi preuzeli “Ikarbus” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kinezi preuzeli “Ikarbus”

Otplatom dugova zemunskog “Ikarbusa”, kineska kompanija “Landžu Guangdong nju enerdži automobile” (LGNEA) postaje njegov većinski vlasnik. Kinezi su otkupili 9,5 miliona evra teška zaduženja proizvođača autobusa i tako stekli pravo da preuzmu 51 odsto kompanije. U pogonima “Ikarbusa” nameravaju da zadrže postojeće modele, ali i da počnu proizvodnju električnih autobusa i kombija.

Srbija i kineska kompanija su prošle godine potpisale memorandum o razumevanju, a nekoliko meseci kasnije i protokol o tome kako će se on ostvariti.

“Privrednom sudu u Beogradu će uskoro biti predat unapred pripremljen plan reorganizacije koji predviđa da kineska kompanija postane vlasnik 51 odsto Ikarbusa”, objašnjavaju u Ministarstvu privrede.

“Ikarbus” bi trebalo, dodaju, da bude jedna od prvih kompanija u Evropi koja će još ove godine izaći na tržište sa elektroautobusima. Očekuje se da većinski vlasnik uloži sredstva u kupovinu nove opreme, obuku zaposlenih i obnovu proizvodnih kapaciteta i uvede najsavremeniju tehnologiju proizvodnje autobusa.

Kineska kompanija je krajem prošle godine najavila da će Kina 2019. uložiti značajna budžetska sredstva za razvoj autonomnih vozila. Preuzimanje “Ikarbusa” se odavno očekuje. U zemunskoj fabrici veruju da bi već za nekoliko meseci mogli da počnu proizvodnju električnih autobusa i da će biti potrebe za zapošljavanjem novih rdanika.

Tags
Back to top button