NBS edukativnim aktivnostima obeležava Svetsku nedelju novca – Bankar.rs
NBSSVE VESTI

NBS edukativnim aktivnostima obeležava Svetsku nedelju novca

Narodna banka Srbije će, i ove godine, od 25. do 29. marta, brojnim edukativnim aktivnostima, za mlade svih uzrasta obeležiti Svetsku nedelju novca, koja se na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine obeležava svake godine u celom svetu.

“U skladu sa strategijom Narodne banke Srbije na polju finansijskog obrazovanja, cilj je da se predškolci, osnovci, srednjoškolci i studenti upoznaju sa osnovnim pojmovima iz oblasti finansija preko njima prilagođenih didaktičkih materijala, radionica, predavanja i drugih aktivnosti”, naveli su u NBS.

U sklopu ovogodišnjeg programa, pored posete Centru za posetioce Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, uz stručno vođenje zaposlenih kroz stalnu postavku i tematske izložbe, planiran je niz aktivnosti na teme iz finansijskog obrazovanja za mlade: Održavanje radionica „ Falsifikati“, „Moj budžet i ja“, „Znamenite ličnosti na dinarskim opticajnim novčanicama“ i „Dinar naš novac“, koje analizirajući pojmove trošenja, zaduživanja i štednje, upoznajući se sa istorijatom novca uopšte, i posebno dinara, kao i elementima zaštite novčanica od falsifikovanja, upoznaju i uče učesnike kako razumno da upravljaju svojim novcem i da planiraju budžet, stiču nova znanja iz oblasti istorijata naše valute. Održavanje turnira u edukativnoj igri „Finansije za kasnije“, koja uvodi učesnike u svet finansijskih proizvoda i planiranje finansijske budućnosti. Predstavljanje aktivnosti koje sprovodi Narodna banka Srbije na polju finansijske edukacije dece i omladine i prosvetnih radnika na školskom sajmu kulture „Tržnica ideja“ u prostorijama Jugoslovenske kinoteke.

“Aktivnosti će biti organizovane u objektu Narodne banke Srbije u Beogradu u Ulici kralja Petra 12, u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu, na Pravnom fakultetu u Beogradu, u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, kao i u prostorijama srednje škole „Vuk Karadžić“ u Ljuboviji, gde će pored srednjoškolaca radionicama prisustvovati i učenici osnovne škole „Petar Vragolić“”, kažu u NBS.

U okviru posete izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u objektu u Ulici kralja Petra 12, predviđeno je stručno predstavljanje osnovne izložbene postavke „Novac na tlu Srbije od najranije pojave do danas“, na kojoj su hronološki predstavljeni odabrani primerci iz numizmatičke zbirke Narodne banke Srbije. Biće predstavljene i tematskie izložbe „Kovani novac Srbije“ o procesu izrade kovanog novca od idejnog rešenja do realizacije i „Falsifikati“, posvećena vidljivim obeležjima zaštite novčanica dinara, evra i dolara od falsifikovanja. Posetioci će moći, kao dodatne sadržaje, da pogledaju video materijale, da koriste interaktivne sadržaje, i da kao suvenir, dobiju imitaciju novčanice sa sopstvenim likom.

“Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama kroz zabavne i interaktivne aktivnosti. Aktivnosti u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske, obrazovne institucije širom sveta”, zaključuju u NBS.

Tags
Back to top button