Vojin Lazarević: Ne dolazi u obzir da prodajemo zemlju PKB-a – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Vojin Lazarević: Ne dolazi u obzir da prodajemo zemlju PKB-a

“Al Dahra” ima 160.000 hektara u 20 zemalja sveta i nigde nije prodala ni hektar. Tako ne dolazi u obzir da prodajemo zemlju koju poseduje PKB – izjavio je za “Blic” Vojin Lazarević, generalni direktor kompanije “Al Dahra”.

Odgovarajući na spekulacije da bi namena zemljišta PKB, nakon privatizacije ove kompanije koju je kupila “Al Dahra”, mogla biti promenjena, Lazarević kaže da će on i novi vlasnik ovog beogradskog poljoprivrednog kombinata “polemisati delima”.

“Prema ugovoru koji “Al Dahra” ima sa Vladom Srbije, u obavezi smo da u naredne tri godine investiramo po 10 miliona evra godišnje. Ukupno 30 miliona evra. Mi ćemo već do početka ovogodišnje sezone do kraja aprila uložiti 15 miliona evra, jer ne možemo da nastavimo da radimo sa mehanizacijom koju smo zatekli, a to govori o našim namerama. “Al Dahra” u Srbiji ne planira da prodaje zemljište i planira ozbiljno da se bavi poljoprivredom. To je agrarna kompanija koja u 20 zemalja u svetu razvija poljoprivredu i samo kupuje, ništa ne prodaje”, poručio je Lazarević za “Blic”.

On je dodao da je PKB impresivna kompanija u našim uspomenama i da veruje u skori povratak stare slave ove kompanije.

Komenatrišući nedavno preuzimanje, Lazarević je ocenio da je u privatizaciji, gde je PKB važio za bolju udavaču, kompanija “Al Dahra” bila jedan od boljih mladoženja.

“Al Dahra” je u oktobru prošle godine potpisala ugovor o kupovini PKB-a za nešto više od 105 miliona evra. Obrađivaće više od 17.500 hektara poljoprivrednog zemljišta na osam farmi koje su strateški locirane u neposrednoj blizini centra Beograda. Na njima kompanija planira uzgoj različitih useva, uključujući šećernu repu, suncokret, pšenicu, kukuruz, ječam, krmnu smešu i nekoliko vrsta povrća. “Al Dahra” je međunarodna korporacija specijalizovana za agrobiznis, koja u svom fondu ima čak 160.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na četiri kontinenta.

Tags
Back to top button