Trgovinska razmena Srbije i Rusije 3,6 milijardi dolara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Trgovinska razmena Srbije i Rusije 3,6 milijardi dolara

Spoljno-trgovinska razmena Srbije i Rusije beleži rast poslednjih nekoliko godina. Cilj je da se dostigne nivo iz 2008.godine kada je iznosila četiri milijarde dolara, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da je lane razmena dostigla 3,6 milijardi dolara što je za 500 miliona dolara više nego 2017.godine.

”Od tog iznosa, milijarda je naš izvoz. Mi time nismo zadovoljni jer su u strukturi izvoza, pre svega, energenti, ali je došlo do velikog pomaka u odnosu na 2008. kada je izvoz bio 500 miliona dolara”, rekao je Dačić posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, na kojoj je učestvovao i potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov.

Dačić je izrazio zadovoljstvo i izvozom u oblasti poljoprivrede i naveo da je izvoz Srbije u Rusiju u prošloj godini iznosio oko 350 miliona dolara. Ministar je kazao da je na sednici bilo reči o mogućnostima da se poboljšaju odnosi Srbije i Rusije u oblasti trgovine, zatim o usaglašavanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa evroazijskom ekonomskom unijom, kao i o pregovorima o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

”Jedna od tema bila je privremeno zapošljavanje državljana da bi se izbegli problemi koji se često dešavaju kada naši ljudi odlaze da rade u Rusiju, zato što ne postoji ugovorna regulativa u ovoj oblasti”, naveo je Dačić.

Tags
Back to top button