EU komora: Danska najbolja za poslovanje, Srbija se drži – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

EU komora: Danska najbolja za poslovanje, Srbija se drži

Danska je najbolja evropska zemlja za poslovanje, Ukrajina je i dalje na začelju liste 46 ukupno ocenjivanih država, a Srbija se “drži” i zauzima 37. poziciju, prema novom godišnjem izveštaju Evropske komore.

Kako se navodi u publikaciji EUCham-a, “Najbolje evropske zemlje za poslovanje 2019”, objavljenoj na zvaničnom sajtu ove asocijacije sa sedištem u Budimpešti, nordijske zemlje predvode na listi evropskih zemalja u kojima je najbolje poslovati, budući da iza Danske slede Norveška (2), Švedska (3) i Finska (4), dok peto mesto drži Velika Britanija.

Zemlja koja je najviše napredovala u odnosu na prethodni izveštaj je Turska, čija je ocena poboljšana za 3,10 poena, zahvaljujući čemu se popela za četiri mesta na 34. poziciju, dok je Grčka zabeležila najveće smanjenje ocene (-1,47 poena), skliznuvši sa 34. na 36. mesto.

Srbija je ove godine dobila za 0,82 poena nižu ocenu nego 2018. godine, pa je pomerena sa prošlogodišnje 36. pozicije na 37. mesto ove godine, a za jedno mesto se spustila i Slovenija u odnosu na 2018. i sada se nalazi na poziciji 22.

Najveći pad na rang listi od zemalja iz regiona beleži Crna Gora, koja je prošle godine bila na 30.poziciji, a sada je na 33. mestu, dok je Bosna i Hercegovina rangirana kao pretposlednja (45), što je za jedno meslo slabije nego prošle godine.

Istraživanje se zasniva se na dva globalno priznata rangiranja – Doing Busineš izveštaju Svetske banke i Indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparensi Internešenela, navodi EUCham.

Tags
Back to top button