Srbija dobija istražitelje finansijskih prevara – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTIUncategorized

Srbija dobija istražitelje finansijskih prevara

Srbija je dobila deset novih sertifikovanih istražitelja finansijskih prevara, saopštila je danas ambasada Amerike, navodeći da je intenzivni program obuke za setifikaciju, sproveden 2017. i 2018. godine, finansirala Kancelarija stalnog pravnog savetnika ministarstva pravde SAD u njenoj ambasadi u Beogradu i misija OEBS u Srbiji.

Kako je precizirano u saopštenju, oni su stekli međunarodno zvanje „Sertifikovan istražitelj finansijskih prevara“ Međunarodnog udruženja sertifikovanih istražitelja prevara, tako da sada u javnim ili državnim insistucijama Srbije radi 15 sertifikovanih istražitelja finansijskih prevara.

Ambasada SAD je navela da oni dolaze iz javnotužilačke organizacije Srbije, Agencije za borbu protiv korupcije, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Uprave za javne nabavke, Uprave za sprečavanje pranja novca i organizacije civilnog društva Transparentnost Srbija.

Novih 10 praktičara će za tužioce i policijske inspektore u Srbiji sada predstavljati „novo i moćno sredstvo u borbi protiv korupcije i prevara“, jer napredna obuka u oblasti otkrivanja prevara prilikom procesuiranja krivičnih dela predstavlja važan alat za borbu protiv korupcije.

Svi novi istražitelji finansijskih prevara prošli su kroz intenzivnu obuku u trajanju od više od godinu dana i morali su da na engleskom jeziku polože četiri odvojena ispita o sledećim temama: sprečavanje i odvraćanje od prevara, finansijske transakcije i prevarne šeme, istraga, i zakon.

Ovaj program je javnim tužiocima i ostalim državnim regulatornim organima ponudjen u sklopu podrške važnom novom zakonu za borbu protiv korupcije koji je vlada Srbije nedavno usvojila, podsetila je ambasada.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button