Bugarska pokrenula tender za „Turski tok” – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Bugarska pokrenula tender za „Turski tok”

Bugarsko državno preduzeće „Bulgartransgas” ponovo je pokrenulo tender za gasovod koji će prolaziti kroz tu zemlju od granice sa Turskom do Srbije.

Tender je vredan 1,4 milijarde evra, prenosi AP. Iz te kompanije saopšteno je da će ponude za izgradnju 484 kilometra gasovoda, koji će uglavnom dovoditi ruski gas do granice sa Srbijom, biti primane do srede šestog marta.

Bugarska kompanija je, inače, pre dve i po nedelje privremeno suspendovala tender od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom, piše Politika.

Tender je obustavljen zbog žalbe koju je bugarskoj komisiji za zaštitu konkurencije podnela državna kompanija „Atomenergoremont”, koja se bavi održavanjem i popravkom opreme u bugarskim elektranama. Prošle godine Bugarska je usvojila novu energetsku strategiju koja uključuje plan za gasovod, koji bi mogao biti povezan sa „Gaspromovim” „Turskim tokom”, čija su dva gasovoda dizajnirana da prenose 15,7 milijardi kubnih metara gasa preko Crnog mora.

To bi moglo da znači zaobilaženje Ukrajine u dovođenju gasa do Evrope, što je do sada bila tradicionalna gasna ruta ka zapadu. Energetska pitanja biće razmatrana sledeće nedelje tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

Tags
Back to top button