Kina oborila vrednost juana u odnosu na dolar na najniži nivo od 2008. godine – Bankar.rs
KURSNA LISTASVE VESTI

Kina oborila vrednost juana u odnosu na dolar na najniži nivo od 2008. godine

Kina je dozvolila danas da kurs juana prema dolaru probije ključni nivo od sedam juana za dolar, prvi put u više od jedne decenije.

To bi, kako ocenjuje Rojters, mogao biti signal da je zvanični Peking spreman da toleriše dalje slabljenje nacionalne valute u uslovima eskalacije trgovinskog rata sa SAD.

Nagli pad juana od 1,4 odsto usledio je nakon što je Narodna banka Kine (PBOC) utvrdila zvanični današnji srednji kurs juana na 6,99225 juana za dolar, što je njegov najslabiji nivo od decembra 2018. godine.

“PBOC je u potpunosti dala ‘zeleno svetlo’ za deprecijaciju juana”, kaže Ken Čeng, strateg “Mizuho” banke u Hong Kongu.

Kurs juana je na početku trgovanja u kontinentalnom delu Kine iznosio 6,9999 juana za dolar, da bi oko 03:51 časova po Griniču oslabio na 7,0266 juana za dolar, što je dnevni pad od 1,2 odsto.

Juan je nešto ranije izgubio čak 1,4 odsto vrednosti. Ovo je prvi put od 9. maja 2008. godine da se kineskom valutom trguje na nivou od preko sedam juana za dolar, navodi Rojters.

Radikalni zaokret kursa juana usledio je samo nekoliko dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp zaprepastio finansijska tržišta obećanjem da će od 1. septembra uvesti 10-procentne carine na preostali kineski uvoz vredan 300 milijardi dolara, čime je naglo prekinuo kratko jednomesečno primirje u trgovinskom ratu dve zemlje.

Analitičari očekuju da će juan nastaviti da slabi, jer zvanični Peking, kako navode, ima sve manje razloga da očuva stabilnost juana u uslovima eskalacije trgovinskog rata.

Tags
Back to top button