Zvoni na uzbunu – Najbrži pad izvoza od finansijske krize – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Zvoni na uzbunu – Najbrži pad izvoza od finansijske krize

Kineske fabrike suočavaju se s najbržim padom izvoznih narudžbi od finansijske krize iz 2008. godine, što podstiče zabrinutost da je ekonomija zemlje oslabila.

Sveži ekonomski podaci pokazuju da se proizvodna aktivnost u Kini u februaru smanjila, već treći mesec zaredom, najbrže u tri godine. Ovo je povuklo zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) na samo 49,2, sa 49,5 u januaru, što je najslabije čitanje od februara 2016. godine.

Podindeks koji meri izvoz bio je posebno slab. On je zabrinjavajuće pao na samo 45,2 i najniži od februara 2009. godine kada je globalna ekonomija bila duboko u recesiji.

Međutim, nisu sve vesti loše. Kineski sektor usluga porastao je u februaru (iako sporijim tempom). Ali pogoršanje u proizvodnom sektoru će pojačati zabrinutost da trgovinski rat sa Amerikom izaziva značajnu štetu, prenosi B92.

Podsetimo da je u sredu američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer upozorio Kongres da još mnogo toga treba da se uradi kako bi se postigao potpun trgovinski sporazum.

Ova vest je razočarala investitore i oborila šangajski kompozitni indeks na 0,5 odsto.

Geopolitički strah takođe je prisutan na tržištima, kako se Kašmirska kriza pojačava. Najnovija vest da je samit Tramp-Kim prekinut bez sporazuma i dogovora takođe će razočarati investitore.

Tags
Back to top button