Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru pala za 5,5 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru pala za 5,5 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji pala je u januaru 2019. godine za 5,5 odsto na godišnjem nivou, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Januarska industrijska prozivodnja je u odnosu na prosek 2018. godine manja za 12,2 procenta.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u januaru, u odnosu na isti mesec 2018., imale su proizvodnja električne energije, prehrambenih proizvoda, hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od nemetalnih minerala, prerada drveta i proizvodi od drveta, osim nameštaja.

Posmatrano po sektorima, rudarstvo je u januaru palo za 11 procenata na godišnjem nivou, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 9,5 odsto, dok je prerađivačka industrija opala za 3,6 posto.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju je pala za 9,2 odsto u odnosu na januar prošle godine, intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 7,4 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,0 procenata i energije za 5,2 posto.

Rast je jedino ostvaren u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 2,2 procenta.

Na mesečnom nivou, u januaru je prema desezoniranim podacima industrijska proizvodnja porasla za 4,8 odsto, pri čemu je prerađivačka industrija zabeležila rast od 6,3 procenta.

U odnosu na prosek 2018. godine, industrijska prozivodnja je prema desezoniranim podacima opala za 1,3 posto, dok je prerađivačka povećana za 0,3 procenta.

Tags
Back to top button