FED neće žuriti sa podizanjem kamata, privreda Amerike usporava – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

FED neće žuriti sa podizanjem kamata, privreda Amerike usporava

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel kaže da bi ekonomski rast SAD-a trebalo da se nastavi solidnim, mada nešto sporijim tempom ove godine, s obzirom na rastuće rizike, kao što su globalno usporavanje, volatilnost na finansijskim tržištima i neizvesnosti u vezi sa trgovinskom politikom SAD.

Predstavljajući polugodišnji monetarni izveštaj FED–a članovima Kongresa u utorak, Pauel je rekao da će američka centralna banka biti “strpljiva” sa određivanjem tajminga za povećanje svoje referentne kamatne stope u svetlu raznih “oprečnih signala koji se sukobljavaju”, izveštava agencija AP.

Dodao je da će FED-ova odluka o podizanju kamate “zavisiti od pokazatelja” budućih ekonomskih kretanja.

Pauel je rekao da je američka privreda prošle ghodine rasla snažnim tempom, pri čemu su zaposlenost i inflacija ostale blizu FED-ovih ciljanih vrednosti.

Prema njegovim rečima, ukupan privredni rast SAD u 2018. godini je, kako se procenjuje, bio neznatno ispod tri odsto, a FED očekuje da u ovoj godini malo uspori.

Istakao je, takođe, da iako je 35-dnevna delimična blokada vlade “stvorila znatne teškoće zaposlenima u državnoj administraciji i mnogim drugima, očekuje se da će negativni efekti na ekonomiju biti prilično ograničeni i da će u velikoj meri biti neutralisani u narednih nekoliko meseci”.

Pauel je naveo niz faktora koji su iskrsli u poslednjih nekoliko meseci, a koji bi mogli da uspore rast.

“Finansijska tržišta su postala nestabilnija kako se približavao kraj 2018, i finansijski uslovi sada manje podržavaju rast nego što je to bio slučaj prošle godine”, rekao je on.

Ukazao je na to da je rast usporio u vodećim prekomorskim ekonomijama, uključujući Kinu i Evropu, i da je “povećan nivo neizvesnosti” oko glavnih političkih pitanja kao što su Bregzit i aktuelni trgovinski pregovori SAD sa različitim zemljama.

FED je prošle godine povećao kamatne stope četiri puta. Poslednje podizanje stope u decembru, zajedno sa najavom još dva povećanja u 2019. godini, snažno je oborilo berzu pošto su se investitori uplašili da će centralna banka preterati sa pooštravanjem uslova kreditiranja, što bi moglo da gurne zemlju u recesiju.

Kada je u oktobru prošle godine berza počela da pada, predsednik Donald Tramp je pojačao svoje napade na centralnu banku, nazivajući FED-ovo povećavanje kamata najvećom opasnošću i ocenjujući da uopšte ne treba podizati stope jer nema pretnje od inflacije, navodi AP.

Tags
Back to top button