Od 1. marta prvi put stižu penzije iz Rusije – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDER

Od 1. marta prvi put stižu penzije iz Rusije

Radnici iz Srbije koji rade ili su radili u Rusiji i Rusi koji su zaposleni kod nas, moći će od petka 1. marta konačno, posle decenije pregovaranja, da regulišu staž ostvaren u ove dve zemlje.

Naime, 1. marta stupa na snagu Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Ruske Federacije na osnovu koga će radnici moći da ostvare pravo iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, piše Politika.

Ono što je posebno važno, a što su dve države dogovorile, jeste da se to neće odnositi samo na aktivne radnike, već i na one koji su ranijih godina radili. To praktično znači da će se pored staža osiguranja navršenog prema pravnim propisima Ruske Federacije u obzir uzimati i staž navršen na teritoriji bivšeg SSSR-a.

Istovremeno staž ostvaren u nekoj bivšoj republici SSSR-a neće se uzimati u obzir.

Kako je iz Ministarstva rada nedavno potvrđeno za „Politiku” sporazumom je omogućeno da oni koji nemaju dovoljno staža za penzionisanje, bilo da se radi o građanima Srbije, koji sada žive i rade u Rusiji ili Rusima koji rade u Srbiji, sabiranjem staža u dve države mogu da se penzionišu.

Praktično, to znači da će, neko ko je radio deset godina u Srbiji i deset godina u Rusiji, a danas nema pravo na penziju, to moći da ostvari stupanjem na snagu ovog sporazuma. I imaće pravo na dve penzije, srazmerno radu u Srbiji i godinama radnog staža u Rusiji.

Potpisani sporazum osim penzijskog i invalidskog osiguranja obuhvata i pravo na naknadu pogrebnih troškova i davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti. Po sporazumu pravo na primanja iz dve države imaće članovi porodica s prebivalištem na teritoriji jedne od ugovorenih strana, pa će tako moći da ostvare pravo na starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku i porodičnu penziju.

Ono što je važno je da će se isplata obavljati tromesečno, direktno na lični račun penzionera i to pošto isplatilac PIO fond Srbije ili Rusije dobije potvrdu o životu primaoca penzije. Oni koji budu primali rusku ili srpsku penziju biće tako u obavezi da četiri puta godišnje, pre svake isplate potvrde da su živi.

Primera radi, ako je prebivalište u Srbiji, a korisnik penzija je u Rusiji, PIO fond Srbije ima obavezu da za sve penzionere u Rusiji dostavi popunjeni dvojezični obrazac kojim će obavestiti ruski PIO da je korisnik živ. Cilj je, kako je pojasnio Zoran Panović, direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje, da se otkloni bilo kakva zloupotreba prilikom isplata penzija.

Prema poslednjim podacima 1.783 naša građana zaposlena su u Ruskoj Federaciji, dok je 1.346 njih upućeno na rad u Rusku Federaciju. U Ministarstvu rada podsećaju da je pitanje iz oblasti PIO regulisano sporazumom između dve države potpisanim u Moskvi, decembra 2017. godine, koji su u međuvremenu potvrdili parlamenti obe strane ugovornice.

Tags
Back to top button