Britanska vlada: Zbog Bregzita bi se cene hrane povećale, carine bi bile veće… – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Britanska vlada: Zbog Bregzita bi se cene hrane povećale, carine bi bile veće…

Britanska vlada objavila je procenu uticaja Bregzita bez dogovora na poslovanje i trgovinu. Vlada je ocenila da bi se “cene neke hrane verovatno povećale”, kao i da bi carinske kontrole neke kompanije mogle da koštaju i 13 milijardi funti (više od 15 milijardi evra) godišnje.

U navedenom izveštaju saopšteno je da postoji “malo dokaza da se kompanije ozbiljno pripremaju”. Međutim, vlada je saopštila da je preduzela “značajne mere” kako bi se pripremila za 29. mart, dan mogućeg izlaska iz EU bez dogovora, piše Seebiz.

“Jedan od najvidljivijih načina na koji će Velika Britanija biti pogođena biće kašnjenje prometa robe preko kanala i snabdevanje hranom, od čega 30 odsto dolazi iz EU”, navodi se u izveštaju.

Mogući poremećaji u prekokanalskoj trgovini “doveli bi do smanjenja dostupnosti i izbora proizvode”.

“U nedostatku drugih vladinih mera, cene neke hrane će verovatno rasti, a postoji i rizik da bi ponašanje potrošača moglo da dovede do nestašice nekih proizvoda u ovom scenariju”, navodi se u dokumentu.

Napomenuli su kako mnoge kompanije u prehrambenoj industriji nisu spreme za scenario Bregzita bez dogovora.

Ponovljena analiza pokazala je da bi u slučaju Bregzita bez dogovora britanska privreda mogla da padne između 6,3 i 9 odsto u narednih 15 godina.

Tags
Back to top button