EU uzvraća udarac ako SAD uvede tarife na automobile – Bankar.rs
SVE VESTI

EU uzvraća udarac ako SAD uvede tarife na automobile

Evropska komesarka za trgovinu kaže da postoje brige u vezi nekih aspekata trgovinske politike koju sprovodi američka administracija.

Ona je izjavila da postoji “puna podrška” država članica da EU uzvrati ukoliko američki predsednik Donald Tramp uvede tarife za evropske automobile i auto-delove.

Evropska poverenica za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da su evropski ministri trgovine raspravljali o trgovinskim odnosima bloka s Vašingtonom tokom neformalnog sastanka u petak u Bukureštu. Kazala je da postoje brige u vezi “izvesnih apekata trgovinske politike koju sprovodi aktuelna američka administracija”, prenosi Fena.

“Puna je podrška da se to učini”, kazala je evropska poverenica, prenosi AP.

Tramp je u sredu poručio da SAD razmatra tarife na uvozna vozila iz Europe, sugerišući da će konačna odluka zavisiti o tome hoće li dve strane postići trgovinski sporazum u idućim mesecima. Carine su nešto što američka administracija razmatra, rekao je on novinarima u Beloj kući.

“Pokušavamo da se dogovorimo oko sporazuma”, kazao je pa dodao da su “oni jako tvrdi”.

“Ako ne dogovorimo sporazum, primenićemo carine”, rekao je Tramp, prenele su agencije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da je američki predsednik, poznat po čvrstom protekcionističkom pristupu u trgovini, obećao da za sada neće nametati dodatne carine na uvoz evropskih vozila.

Ipak, tajni izveštaj iz Ministarstva trgovine, koji je Trampu poslat tokom vikenda, otvara predsedniku prostor da preti carinama do 25 odsto na uvezene automobile i autodelove tako što se uvoz opisuje kao pretnja nacionalnoj sigurnosti.

Tramp je u sredu umanjio važnost izveštaja, kazavši da je reč o studiji. Rekao je da su ga dobro proučili, i da bi trebalo presuditi “možemo li da dogovorimo pošten sporazum s EU”.

Tags
Back to top button