Banke prodaju čizme, opanke i kreme da namire dugove – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Banke prodaju čizme, opanke i kreme da namire dugove

Agencija za osiguranje depozita nedavno je oglasila prodaju pokretne imovine Univerzal banke u stečaju. Na spisku je, između ostalog, bila i “Tigrova” gumena obuća, u vrednosti 28,5 miliona dinara. Modne ženske i obične čizme, muške, dečje, lovačke, radne… Pa zemljoradnički opanci, ali i 1.200 komada takozvane balerina blatar obuće, jedne vrste opanaka, nalaze se na ovoj listi. U javnom oglasu je naznačeno: paket broj 1 – lager gumene obuće “Tigar”.

Uz nju, Agencija je kupcima nudila još dva paketa: sedam miliona dinara vrednu opremu za štampanje, kao i opremu za flaširanje vode procenjenu na gotovo 11 miliona dinara.

Sve se prodavalo u viđenom stanju, bez prava na reklamaciju. Kupaca, ipak, nije bilo. Pomenuta oprema lako može da se dovede u vezu sa bankom. Ali odakle joj čizme?!

U oglasima Agencije za osiguranje depozita nađu se i neuobičajeni proizvodi, a među imovinom Univerzal banke i 22.392 para “Tigrove” gumene obuće,

U Agenciji za osiguranje depozita, koja je praktično stečajni upravnik banke, odgovaraju da je Univerzal banka postala vlasnik ove pokretne imovine takozvanom zamenom ispunjenja. To bi praktično značilo da je banka, kao poverilac, od svog dužnika, na ime duga, primila nešto drugo u odnosu na ono što joj se duguje, pišu Novosti.

Ovakvi slučajevi u praksi se dešavaju kada se banka, na primer, dogovori sa dužnikom koji upadne u problem vraćanja kredita da se, umesto na založenim mašinama, namiri preko nekih drugih pokretnih stvari. Na taj način može da se desi da banka postane vlasnik nečega što je, na prvi pogled, teško spojivo sa njenim poslovanjem.

“Banke u stečaju prodaju pokretnu imovinu u svom vlasništvu, poput automobila, inventara, osnovnih sredstava i druge pokretne imovine zatečene u bankama otvaranjem stečaja”, objašnjavaju u Agenciji za osiguranje depozita.

Dodaju da ove banke takođe prodaju i imovinu koja im se tokom stečajnog postupka dosudi u sudskim i izvršnim postupcima, pokrenutim u cilju namirenja potraživanja od dužnika.

U Agenciji ističu da se u sudskim i izvršnim postupcima koji se vode u cilju naplate potraživanja od dužnika sprovodi postupak namirenja banaka kao poverilaca tako što se izvršenje sprovodi na celokupnoj imovini u vlasništvu dužnika, i pokretnoj i nepokretnoj, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, prenose Novosti.

“Zato se dešava u praksi da se raznolika pokretna i nepokretna imovina dosuđuje poveriocima, u ovom slučaju bankama, koje će je dalje prodavati u cilju unovčenja”, navode u Agenciji za osiguranje depozita.

U arhivi oglasa Agencije za osiguranje depozita ima još sličnih primera. Tako je u junu 2016. godine oglašena prodaja, isto u ime Univerzal banke u stečaju, tačno 159.860 komada raznih kozmetičkih krema proizvođača “Dalija”. Početna cena na tenderu za ceo ovaj paket bila je tri miliona dinara. U istom oglasu, na prodaju se nudilo i 16.300 komada kompakt-diskova Gorana Bregovića, po startnoj ceni od 3,29 miliona dinara.

Tags
Back to top button