Najbogatiji Britanac i zagovornik Bregzita napušta zemlju – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Najbogatiji Britanac i zagovornik Bregzita napušta zemlju

Ser Džim Retklif, najbogatiji Britanac, zagovornik Bregzita i osnivač i generalni direktor hemijske kompanije Ineos, pravi plan s dvojicom svojih saradnika da uštedi do četiri milijarde funti poreskih davanja preseljenjem firme u Monako, objavio je “Sandej Tajms”.

Kompanija, vredna oko 35 milijardi funti, radi s poreskim ekspertima konsultantske firme PrajsvoterhausKupers (PwC) na kreiranju nove poslovne strukture kako bi dramatično smanjila porez koji plaća na svoje globalne prihode, tvrdi taj list.

Retklif poseduje 60 posto vlasništva u Ineosu, koji je lani ostvario profit veći od 2,2 milijarde funti, i zapošljava 18.500 ljudi.

Dva njegova najbliža saradnika, Endi Kjuri i DŽon Ris, imaju vlasničke udele od po 20 odsto u vrednosti sedam milijardi funti, i navodno se takođe sele u Monako i uključeni su u plan za izbegavanje poreza.

Britanski Gardijan prenosi da bi, prema najnovijim izveštajima, ova trojka preseljenjem mogla da uštedi najmanje 440 miliona funti, i podseća na to da je Retklif javno podržavao Bregzit uoči referenduma 2016. kada je rekao: “Nikada ne zaboravite da imamo dobar špil karata (na raspolaganju)”.

Vođa britanskih liberalnih demokrata, Ser Vins Kejbl, rekao je da je Retklifov potez “duboko ciničan”, dok je član engleskog parlamenta DŽon Mekdonel izjavio da je “duboko razočaran”.

Retklif je, inače, u maju prošle godine proglašen za najbogatijeg čoveka u Ujedinjenom Kraljevstvu, i to nakon što se sam javio “Sandej Tajmsu” koji je objavio listu najbogatijih ljudi, požalivši se da je njegovo bogatstvo “drastično potcenjeno”.

Nakon što im je dao na uvid privatne račune Ineosa, koji je osnovao 1998. godine, ta redakcija je povećala procenu njegovog bogatstva za 15,3 milijarde funti na 21 milijardu, što ga je sa 18. mesta “katapultiralo” na sam vrh liste bogataša.

Iz Ineosa nisu odgovorili na zahteve Gardijana za komentarom.

Tags
Back to top button