JPMorgan prva američka banka sa sopstvenom kriptovalutom – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

JPMorgan prva američka banka sa sopstvenom kriptovalutom

Američka banka JPMorgan prva u SAD uvodi sopstvenu kriptovalutu.

Ova banka dnevno obavi transakcije u vrednosti većoj od 6.000 milijardi dolara za korporacije širom sveta u okviru svog ogromnog biznisa s platnim prometom.

U eksperimentu koji treba otpočeti kroz nekoliko meseci, mali deo tih operacija će se obavljati putem nečega što se zove „JPM coin“, digitalni token koji su inženjeri ove banke sa sedištem u New Yorku napravili za promptno izvršenje plaćanja između klijenata, javlja tv mreža CNBC.

JPMorgan se priprema za budućnost u kojoj će financijske operacije, od prekograničnih plaćanja do emisije korporativnog duga, biti preseljene u blokchain. To je tehnologija baze podataka koja je postala poznata po svojoj prvoj aplikaciji – bitcoinu. Ali, da bi se ta budućnost dogodila, „J.P.Morganu“ je bilo potrebno da nađe način za transfer novca istom vrtoglavom brzinom kojom se danas elektronski zaključuju ugovori, umesto da se oslanja na staru tehnologiju kao što su tzv. „žičani transferi“ (S.W.I.F.T).

Kada budu završena testiranja u sferi međunarodnih plaćanja, ovo će biti jedna od prvih aplikacija u stvarnom svetu za jednu kriptovalutu u bankarskoj industriji.

Svaki „JPM novčić“ će se menjati za jedan američki dolar, tako da njegova vrednost neće varirati, što je slično konceptu takozvanih stabilnih kovanica.

Tags
Back to top button