Kinesko-američki pregovori bez rezultata, nastavak sledeće nedelje – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kinesko-američki pregovori bez rezultata, nastavak sledeće nedelje

Iako su svetska tržišta kapitala juče bila zapljusnuta optimizmom zbog pozitivnog ishoda američko-kineskih trgovinskih pregovora, oni još nisu postigli konkretan dogovr.

Zato je najavljeno da će se nastaviti iduće nedelje u Washingtonu.

Prethodno, kineska agencija Xinhua je izvestila da su Kina i SAD postigle okvirnu saglasnost o pojedinim ključnim pitanjima tokom trgovinskih pregovora u Pekingu, na kojima su predstavnici dve zemlje razgovarali o temama kao što su transfer tehnologije i zaštita intelektualnog vlasništva, prenosi SEEbiz.

Američki predsednik Donald Trump pozdravio je napredak postignut u trgovinskim pregovorima s Kinom ove nedelje, ukazujući kako može produžiti carinsko primirje i preduzeti korake kako bi prodao potencijalni sporazum.
Trumpovi komentari ukazuju kako se dve strane možda približavaju sporazumu nakon dva dana razgovora na visokom nivou u Pekingu. Dve zemlje kazale su kako rade na početnom pisanom sporazumu i nastaviće pregovore sledeće nedelje u Washingtonu. SAD su zapretile više nego udvostručenim tarifama na 200 milijardi dolara kineske robe ako do 1. marta ne bude dogovora.

“Ide izuzetno dobro”, kazao je Trump, misleći na pregovore koji su završeni u petak u Pekingu.

“Ako uspemo da postignemo dogovor, bila bi mi čast ukloniti tarife, ali ne bude li tako u proračun će se sliti milijarde dolara”, rekao je predsednik u Beloj kući u petak.

Kineski predsednik Xi Jinping takođe je zvučao optimistično, rekavši kako je ovonedeljni krug sastanaka “postigao važan napredak u drugom koraku”, navodi kineska novinska agencija Xinhua.

Tags
Back to top button