Wall Street pod pritiskom najvećeg pada potrošnje u SAD od 2009. – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Wall Street pod pritiskom najvećeg pada potrošnje u SAD od 2009.

Na Wall Streetu su S&P 500 i Dow Jones indeks pali, nakon neočekivanog podatka o najvećem padu potrošnje u SAD od 2009. godine, dok podršku tržištu pruža nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD i Kine.

Dow Jones oslabio je 103 boda ili 0,41 posto, na 25.439 bodova, a S&P 500 za 0,27 posto, na 2.745 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,09 posto, na 7.426 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa posledica je neočekivano oštrog pada prometa u trgovini na malo u SAD, što ukazuje na slabljenje potrošnje, najvećeg pokretača rasta američke privrede.

Promet u maloprodaji pao je u decembru za 1,2 posto na mesečnom nivou, najviše od septembra 2009. godine, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali rast od 0,2 posto.

Zbog toga su analitičari smanjili procene rasta američke privrede u četvrtom tromesečju prošle godine na 2 posto, a mnogi se plaše i daljeg usporavanja rasta, kao što je slučaj u Kini i eurozoni.

„Tržište raste od Božića, ali uz prisutnost brojnih zabrinutosti. Neke od tih zabrinutosti mogle bi se uskoro ostvariti, pa su ulagači zbog toga suzdržani”, kaže Tim Ghriskey, direktor u Inverness Counsel.

Osim usporavanja rasta privrede, ulagače zabrinjava i mogućnost slabljenja zarada kompanija.

Doduše, zarade su zasad solidne. Dosad je oko dve trećine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto prošlogodišnje tromesečje, pri čemu ih je 71 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Stoga se sada procenjuje da će prosečni rast dobiti na godišnjem nivou u proteklom tromesečju iznositi 16,2 posto, dok se na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivao rast od oko 14 posto.

Međutim, mnoge su kompanije smanjile procene rasta zarada zbog usporavanja rasta globalne privrede.

Stoga sada analitičari očekuju da će u tekućem kvartalu zarade kompanija u proseku pasti za 0,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od drugog tromesečja 2016. godine.

Podršku tržištu pruža, pak, optimizam ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD i Kine, koji se vode u Pekingu.

Donedavno je predsednik SAD Donald Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. marta, odmah nakon toga mogao povećati carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineskih proizvoda.

No, ovih je dana kazao da je voljan produžiti rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon tog datuma ako vidi da pregovori dobro napreduju.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 7.197 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,69 posto, na 11.089 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 5.062 boda.

Tags
Back to top button