Agencija za rad do kraja godine, baviće se suzbijanjem rada na crno u EU – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Agencija za rad do kraja godine, baviće se suzbijanjem rada na crno u EU

Evropski pregovarači u četvrtak su dogovorili uspostavljanje evropske Agencije za rad koja će imati za cilj pružanje podrške 17 miliona Evropljana koji žive ili rade u nekoj od drugih zemalja članica te suzbijanje rada na crno.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, koji je predložio osnivanje takvog tela 2017. godine, pozdravio je odluku kao „veliki korak napred” za Evropsku uniju.

Cilj agencije biće informisati zaposlene, kompanije i nacionalna tela o njihovim pravima i obavezama u prekograničnim situacijama, olakšati prekogranične inspekcije, biti medijator u sporovima te pomoći u borbi protiv neprijavljenog rada.

Agencija će pružiti „ključnu pomoć” nadležnim telima zemalja-članica, rekao je rumunski ministar rada Marius-Constantin Budai, čija zemlja trenutno predseda EU.

Naglasio je ujedno da će angažman članica biti isključivo na „dobrovoljnoj bazi”.

Evropska Agencija za rad trebala bi započeti s radom do kraja godine, prema dogovoru koji su postigli predstavnici Evropskog parlamenta i zemalja članica.

Zapošljavaće oko 140 ljudi i procenjuje se da će imati godišnji proračun od oko 50 miliona evra, saopštila je Komisija. Odluka o sedištu još nije doneta.

Dogovor još moraju odobriti Evropski parlament i zemlje članice, što se smatra formalnošću.

Tags
Back to top button