Juventus izašao na berzu i odmah prodao akcije – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Juventus izašao na berzu i odmah prodao akcije

Italijanski fubalski klub Juventus odlučio se za prvi izlazak na međunarodno tržište obveznica. Tako je prikupio više kapitala od inicijalnog zahteva.

Klub, koji je akcije izlistirao na Milanskoj berzi još 2001. godine, zadužio se za 175 miliona evra izdanjem petogodišnjih obveznica. Investitori mogu da računaju na godišnji prinos od 3,5 odsto. Juventusova uprava ranije je najavljivala kako izdavanjem obeveznica želi da prikupi bar 150 mliona evra.

Katalog izdanja pokazuje da će novac biti iskorišćen za otplatu postojećih dugova.

Podsetimo, dug ovog kluba koji je dva puta bio evropski prvak, dostigao je 310 miliona evra. Međutim, prezentacija za investitore sadrži i podatak da su se Juventusovi prihodi u poslednjih osam godina vinuli 161 odsto na 402 miliona evra u sezoni 2017/2018, navode mediji.

Rastu prihoda svakako je doprinela i kupovina Kristijana Ronalda od Real Madrida koji je „koštao” 100 miliona evra. Samo dresovi sa njegovim imenom rasprodati su za manj eod dva meseca. Iza ozdavanja Juvenusovih obveznica je američka banka Morgan stenli u saradnji sa italijasnkom UBI bankom.

Tags
Back to top button