Huavei povećao prodaju telefona u Evropi za čak 55 odsto – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Huavei povećao prodaju telefona u Evropi za čak 55 odsto

Kineski pametni telefoni su prošle godine preplavili Evropu, piše u novom istraživanju kompanije za analizu tržišta Kanalis (Canalys).

Novi podaci potvrdili su trend koji se dosad tek naslućivao, prenosi portal Seebiz.

Huavei, Ksiaomi i VanPlus, kineski brendovi pametnih telefona, u 2018. godini činili su 32 posto, odnosno gotovo trećinu u ukupnom broju mobilnih telefona prodatih evropskom tržištu.

Primat drži Huavei s lavovskim udelom od 23 posto i 42,5 miliona dostavljenih uređaja na Starom kontinentu. Oni su u poslednjem kvartalu prošle godine dostavili su 13,3 miliona uređaja, a time su povećali izvoz za 55 posto u odnosu na 2017. godinu.

Poređenja radi, Epl je u Evropu izvezao neznatno više Ajfona i to tek 42,8 miliona.

Analitičari predviđaju da će Huavei u Evropi do kraja godine svrgnuti Epl s drugog mesta, baš kao što će to uskoro napraviti u ostatku sveta.

U opasnosti se nalazi i dosad nedodirljivi Samsung. Južnokorejski Samsung i američki Epl beležili su pad prodanih uređaja u svetu od osam, odnosno 3,2 posto. Huavei je, s druge strane, skočio za 33 posto, a neočekivani skok od 32,2 posto zabeležio je i Ksiaomi.

U pozadini eksplozivnog rasta stoji zategnuta politička situacija između Kine i SAD, veruje Ben Stanton, analitičar Kanalisa:

“Zbog tenzija između Kine i SAD, kineske kompanije okrenule su se evropskom tržištu, a to je išlo na ruku europskim kupcima. Brendovi kao što su Huavei i Ksijaomi doneli su konkurentnije cene i šokirale svoje evropske rivale”, prokomentarisao je za Verdž.

Tags
Back to top button