I našem susedu preti nova recesija? – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

I našem susedu preti nova recesija?

Hrvatska privreda usporava, pokazuje najnovija vrednost CEIZ Indeksa koji izračunava Ekonomski institut u Zagrebu.

” CEIZ indeks je u decembru 2018. ostvario vrednost od -0,9 indeksnih bodova. Radi se o najnižoj vrednosti indeksa zabeleženoj još od avgusta 2014. godine. Turizam je na godišnjem nivou u decembru rastao po stopi većoj od 10 odsto, a pratila ga je i trgovina na malo s nešto manjom stopom rasta. Međutim, industrijska proizvodnja, koja još od avgusta beleži uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, u decembru je zabeležila vrlo veliki pad od čak -6,7 odsto. Najvećim delom, upravo zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, indeks je u sva tri meseca zadnjeg tromesečja zabeležio smanjenja vrednosti u odnosu na prethodni mesec, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromesečje. Takođe, vrednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjem nivou”, navode iz EIZG-a.

Stručnjaci EIZG-a procenjuju na temelju najnovijih podataka da je hrvatska privreda prošle godine porasla za 2,3 odsto.

“Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla da iznosi 2,3 odsto, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za oktobar i novembar. Desezonirani podaci upućuju na to da je, u odnosu na prethodno tromesečje, BDP u zadnja tri meseca 2018. godine bio manji za 0,2 odsto. Uzmu li se u obzir prethodna tromesečja kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,5, 2,9 i 2,8 odsto, očekujemo da je u celoj 2018. BDP mogao porasti za 2,3 odsto”, navode iz EIZG-a.

Inače, sve je više strahova da je pred Evropom nova recesija, što će se, naravno, odraziti i na Hrvatsku. Zabrinutost su izazvali nedavno objavljeni podaci o italijanskom BDP-u koji pokazuju da je ta zemlja već ušla u recesiju.

Italijanska ekonomija pala je u poslednjem kvartalu 2018. za 0,2 odsto, što nakon pada od 0,1 odsto u trećem kvartalu znači ulazak u recesiju.

Inače, ovo je prvi put od 2013. da je jedna velika evropska zemlja, članica G7, ušla u recesiju.

Tags
Back to top button